L’onada de calor que viu Catalunya aquesta setmana també han obligat els Agents Rurals a elevar el nivell d’alerta del Pla Alfa per risc d’incendis en 70 municipis de 13 comarques, que segons les previsions, es troben amb un perill molt alt o extrem d’incendis. Els Agents Rurals també eleven a 35 les comarques al nivell 2 amb un perill alt o molt alt, i en deixen 4 al nivell 1, amb un perill alt o moderat. En el cas de les zones amb un nivell màxim, el 3, a partir de la mitjanit de diumenge a dilluns implicarà el tancament d’accessos a parcs naturals.

Els parcs naturals que en quedaran afectats són el Garraf, el Montsant, el Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i la Baronia de Rialb. Juntament amb voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), aquests controls d'accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda, per reduir el risc que es produeixi una ignició –el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic, és a dir, causats d’una manera o altra per l’activitat humana–, i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal. Tots els efectius dels Agents Rurals es dedicaran, durant aquests dies, exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no es freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació, quan més perill hi ha.

Protecció Civil en alerta

A més d’Agents Rurals, Protecció Civil ha activat aquest diumenge al vespre en alerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) davant del risc d'incendi forestal que auguren "extrem" pràcticament tota la setmana. La decisió s'ha pres en una reunió del Comitè Tècnic del pla Infocat, format per tots els cossos d'emergències i organismes implicats.

Protecció Civil també ha demanat a la ciutadania que extremi les precaucions prop de zones boscoses i que, en cas de veure foc o fum, s'avisi ràpidament al telèfon d'emergències 112. Fins a la data, l’estiu ha respectat els boscos de Catalunya i més enllà d’alguns ensurts, com l’incendi de Portbou de principi d’agost, la campanya forestal avança sense grans incendis forestals a casa nostra. Cal recordar, però, que a les Canàries, fa sis dies que crema sense control un incendi intencionat -la Guàrdia Civil en busca l’autor o els autors- a Tenerife amb milers d’hectàrees cremades.

Onada de calor molt perillosa

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que la dorsal anticiclònica s’ha reforçat sobre la península Ibèrica, i que aquesta configuració ha permès l'entrada d'una irrupció càlida de procedència africana. A punts de Ponent, la temperatura màxima és probable que se situï entre els 39 °C i els 41 °C. Al Pirineu, els valors màxims fregaran els 38 °C, i a la resta del territori entre 35 °C i 38 °C. L’episodi començaria a remetre de cara a divendres de la setmana vinent, tot i que no es descarta que es pugui allargar, tal com es pot consultar en aquesta previsió del temps d'ElNacional.cat.