El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Eloi Badia, ha anunciat aquest dilluns que l'Ajuntament de Barcelona ha creat un grup d'experts per frenar el deteriorament de les platges a llarg termini a causa del canvi climàtic.

En una roda de premsa, Badia ha dit que les mesures que estableixin els experts es plantegen amb un horitzó temporal 2030-2050, encara que ha incidit que és un document "viu, que s'anirà actualitzant" perquè té la mirada posada en un període que assoleix fins a finals de segle.

Actualment, les platges tenen problemes com la contaminació de l'aigua i l'acumulació de residus. En concret, aquest grup de treball abordarà la pèrdua de sorra a les platges, els usos que es faran d'aquests espais i el paper de la biodiversitat.

Està previst que es treballi la qüestió durant un any i que a finals de 2021, es defineixi les propostes d'actuació.

Les platges artificials 

Les platges de Barcelona són majoritàriament d'origen artificial, però formen part d'un sistema "altament dinàmic", per la qual cosa experimenten constantment modificacions com a resposta natural a l'acció de l'onatge.

La falta d'aportacions naturals de sediment i l'impacte de l'onatge i els corrents marins desencadena un retrocés de la línia de la costa fins a amplituds que en algun punt arriben a ser "crítics", amb menys de 25 metres d'amplitud.

Pèrdua de sorra

Badia ha recordat que el 2005 l'Ajuntament i el Ministeri de Medi Ambient van firmar un Protocol per a la protecció i reparació de la façana marítima de Barcelona i fins a 2010 es va executar el Projecte d'Estabilització.

Tanmateix, el regidor ha alertat que el problema persisteix i actualment les pèrdues de sorra se situen sobre els 40.000 metres cúbics a l'any: "Tenim una part de recuperació que és natural, però hi ha una necessitat molt gran i necessitem una aportació extraordinària".

Les últimes aportacions es van fer el 2009 (100.000 metres cúbics) i 2010 (750.000) i, des d'aleshores, les úniques aportacions han estat amb sediments procedents de la bocana del Port Olímpic de Barcelona, d'un ordre d'entre 6.000 i 8.000 metres cúbics anuals.

En total, entre els anys 2009 i 2010 es van aportar 850.000 metres cúbics de sorra, dels quals s'ha perdut gairebé el 70%, i Badia ha alertat de la situació "delicada" en la qual es troben platges com la de la Mar Bella, que s'ha tancat per tenir menys de 25 metres d'amplitud de sorra.

Fotografia principal: Platja de Barcelona / Sergi Alcàzar