Barcelona acollirà la cimera internacional del pacte de Milà convertint-se en la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible per a l’any 2021. El nomenament s’ha fet en el marc de la trobada que les ciutats signants del 'Milan Urban Food Policy Pact' estan mantenint aquests dies a Montpellier. Barcelona és signatària del Pacte de Milan des de 2015, que agrupa 200 ciutats que es comprometen a desenvolupar models agroalimentaris sostenibles, justos i sans.

La candidatura de Barcelona es basa en tres eixos clau: promoure dietes saludables, sobretot en el cas de la infància, plantejar l’alimentació sostenible com una oportunitat econòmica per al comerç de proximitat i la pagesia, i remarcar el seu vessant com a estratègia per lluitar contra el canvi climàtic.

La celebració de la capitalitat de Barcelona posarà èmfasi en el moment de conscienciació sobre el canvi climàtic que s’està produint tant a nivell internacional com a nivell de ciutat, tenint present que aquesta capitalitat es produirà amb posterioritat a la Cimera del Canvi Climàtic de Nacions Unides que tindrà lloc a Glasgow l’any 2020. Es vincula també amb molts dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

En els propers dos anys, Barcelona continuarà preparant la seva candidatura a través d'un espai de coordinació política en què participaran les àrees de Política Alimentària, Comerç i Mercats, Ecologia, Salut i Drets Socials, i Agenda 2030 i espais de participació amb la ciutadania. Aquest equip treballa també en el marc del Pla Estratègic Metropolità per tal de donar una dimensió metropolitana al projecte.

La designació de Barcelona com a Capital Mundial per a l’Alimentació Sostenible té el seu element central en l’organització de la 'Trobada Mundial d’Alcaldes del Pacte de Polítiques d’Alimentació Urbana de Milà'. La proposta de la ciutat és que la trobada tingui lloc a l’abril de 2021 sota el lema 'Resiliència creixent: Societats d’Alimentació Sostenible per abordar l’Emergència Climàtica'.

La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, ha remarcat que l’alimentació té un impacte "molt important" en la salut i en la incidència de patologies com obesitat, diabetis o cardiovascular, i fer front a aquestes polítiques alimentàries també ha d’ajudar molt a millorar la salut dels veïns. A més, ha afegit que la producció d’aliments té un gran pes en l’efecte hivernacle, i cal tenir en compte aquest aspecte en el moment d'emergència climàtica actual.

Entre un 15% i un 16% dels adolescents a Barcelona assisteixen als centres educatius sense haver esmorzat i un 10% dels infants d’entre 3 i 4 anys pateixen obesitat infantil. Aquesta xifra varia notablement segons el districte de procedència. A Ciutat Vella la incidència és del 18,5% mentre que a Sarrià- Sant Gervasi és del 5,6%.

D’altra banda, segons dades de l’Omnibus Municipal del 2018, un 91,5% dels ciutadans té en compte la proximitat del producte, un 55,5% si és de venda directa de pagès, i un 54,2% si és ecològic.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat