El Banc de Sang i Teixits ha alertat que caldrien entre 1.100 i 1.200 donacions de sang més cada dia per satisfer les necessitats actuals dels hospitals catalans. L'entitat celebra que des de principi d’any s'han rebut un total de 10.000 donacions de sang més que en el mateix termini del 2019, però subratlla que "tot i això, en calen més".

Un dels motius que exposa el Banc de Sang és el fet que s'estan recuperant intervencions endarrerides per la covid, cosa que ha comportat un augment de les transfusions de sang. El Banc de Sang i Teixits explica que les necessitats són especialment destacades pel que fa a les plaquetes, component de la sang que només es pot emmagatzemar cinc dies.

El Banc

L'entitat té unes reserves de seguretat per donar resposta a possibles situacions d'emergència. Amb l'augment de l'activat les reserves se situen ara en les 6.000 unitats, quan la xifra ideal són 10.000. D'altra banda, el Banc de Sang i Teixits recorda que de cada donació "se'n beneficien tres persones", perquè la sang es separa en glòbuls vermells, plaquetes i plasma, cadascun útil per a uns tractaments diferents.

El 55% dels glòbuls vermells s'utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

Durant la pandèmia

El Banc de Sang i Teixits (BST) ja va fer una crida a donar sang durant la pandèmia. Aquest va experimentar una caiguda de donacions del 15% que ha provocat l'actual cinquena onada de la pandèmia. Segons va informar el banc en un comunicat, faran falta al voltant de 40.000 donants els mesos de juliol i agost per atendre les necessitats dels hospitals catalans, ja que la demanda va augmentar en un 10% pel que fa a l'estiu de 2019.

Per això, el Banc de Sang va llançar la campanya "Viu i fes viure", amb la qual buscaven augmentar les donacions abans de les vacances d'estiu. Com a part de la campanya, els donants rebran una bossa amb el lema de la mateixa i un quadern amb activitats per a adults, elaborat en col·laboració amb l'editorial Blackie Books. A més, en aquesta primera meitat de l'any, han donat sang 130.000 persones, un 5% més que el 2019.

Imatge principal: Una donant al Banc de Sang. ACN