Els menors no acompanyats o que viatgen amb terceres persones hauran de portar un permís de viatge dels seus progenitors per als seus viatges a l'estranger a partir de demà, quan entra en vigor la nova instrucció dictada el juliol per incrementar la seguretat del col·lectiu. No la necessitaran si es desplacen acompanyats de només un dels seus progenitors.

A més del DNI o passaport, els nens o joves espanyols han de tenir una declaració firmada de permís de viatge, un formulari que es pot obtenir en la Policia, la Guàrdia Civil, jutjats, notaries, ajuntaments o consolats (en el cas dels menors estrangers residents en Espanya es recorrerà a la qual cosa dictamini la seva legislació nacional).

El Ministeri de l'Interior va dictar al juliol una instrucció per incrementar la seguretat del col·lectiu amb què pretén evitar que puguin ser víctimes de segrest o tracta i igualment incrementar la protecció de les seves dades de caràcter personal.

La instrucció, dictada per la Secretaria d'Estat de Seguretat, unifica els sistemes de control a les fronteres i detalla la forma d'actuar i les comprovacions que han de realitzar els agents davant de les entrades i sortides de menors.

L'ordre, el formulari i la normativa també són accessibles en la pàgina web del Ministeri de l'Interior. Per formalitzar aquesta autorització, s'ha de personar davant d'alguna comissaria dels Mossos o de la Policia Nacional (o davant d'una caserna de la Guàrdia Civil) un dels representants del menor. Ha de portar la seva documentació personal en vigor, i també la documentació que acrediti la filiació i pàtria potestat del menor (DNI, passaport, llibre de família...).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat