L’himne del Partit Popular és una creació de Manuel Pacho de 1989, així que fa 34 anys que sona a cada míting i acte del PP, el que suposa milers i milers de reproduccions. Aquest compositor asturià assegura que el partit li va pagar la feina en el seu moment, però que mai ha cobrat “ni un euro” de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) pels drets d’autor, per la qual cosa fa més de cinc anys que està lluitant judicialment per fer valer els seus drets. En una entrevista a El Mundo, aquest enginyer de telecomunicacions calcula que la SGAE li hauria d’haver pagat més d’un milió d’euros.

Oferiment d'acord per 4.000 euros

Pacho assegura que fa cinc anys van intentar arribar a un acord extrajudicial i la SGAE li va oferir 4.000 euros com a compensació, una quantitat que Pacho considera “ridícula”, tenint en compte que l’himne ha sonat en tots els mítings i actes del partit durant més de 30 anys. Tot i que no pot donar una quantitat concreta, el demandant calcula que hauria de ser d’uns 150 euros per míting, segons els estatuts de la SGAE. “El procediment és que el PP demana permís a la SGAE per utilitzar la música. Aquesta li demana uns diners segons l'aforament, el PP paga i la SGAE es queda amb tot perquè diu que no detecta que s'hagi fet servir. I això en milers de mítings, algun de més de 5.000 persones”, afirma Manuel Pacho, que explica que la seva guerra no va amb el PP —”el tracte que va tenir amb mi sempre va ser exquisit. Em va pagar tota la feina de fer versions, que van ser 32”— i que el seu problema “és amb la SGAE: no m’ha abonat cap dret en 30 anys, al·legant que els seus sondejos no van captar milers de mítings celebrats en aquest període”. “Algú s’ha quedat amb aquests diners”, denuncia Pacho.

Un himne curt i repetitiu

La composició és un himne molt conegut, que enganxa perquè compleix unes característiques determinades: és curt i es repeteix bastant. Pacho explica a l’entrevista que no es va utilitzar cap lletra perquè la tradició espanyola dels himnes fa que no la tinguin. La seva elecció per compondre l’himne es va gestar el 1989, quan Miguel Ángel Rodríguez, llavors responsable de comunicació del PP —i actual cap de gabinet de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso— el va cridar al seu despatx, en un moment on el PSOE era la gran força. “L’himne va ser un èxit: el PP va aconseguir la majoria absoluta el 1996 i el seu himne ha eclipsat el del seu gran rival, el PSOE, creat per Julio Mengod el 1982, que Pacho considera que “com a música és molt bona, però és un desastre com a música recordable”.

Manuel Pacho, que gestiona l’empresa Wiwi Music juntament amb el seu fill Elton, que és arranjador, és autor d’altres jingles d’èxit (peces de música curtes, de 20 segons, que tenen com a objectiu representar i recordar una empresa), com el de les Papillas Puleva, Vacaciones Santillana, o actualment, triomfa a la ràdio amb anuncis musicals com Los Fernández son muy amables o Naturtierra, complementa tu vida.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!