El detingut que va morir a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Ciutat Vella va patir una insuficiència cardiorespiratòria aguda. Segons l'autòpsia del cadàver, el jove de 18 anys no va tenir una mort violenta traumàtica, de manera que la investigació de l'incident no es dirigeix cap a ningú com autor material. 

El Jutjat d'Instrucció 30 de Barcelona té oberta una causa per la mort del jove en dependències policials i està a l'espera de la realització de proves complementàries -com l'anàlisi de tòxics- per determinar les causes de la mort. 

La víctima era l'Aadel, un veí de Barcelona de nacionalitat siriana que va morir el diumenge passat a la comissaria de Ciutat Vella, al carrer Nou de la Rambla, on es trobava sota custòdia policial des d'aquella mateixa matinada. El jove, havia estat detingut de matinada per un presumpte robatori d'un telèfon mòbil al carrer Vistalegre, al mateix districte de Barcelona, i el van traslladar a la comissaria de Ciutat Vella i no a la de Les Corts -on es realitza habitualment la custòdia dels detinguts- perquè estava molt plena. 

En un comunicat, la policia catalana va detallar que els agents van traslladar al jove al Centre d'Atenció Primària (CAP) Pere Camps poc després de les set del matí d'aquest diumenge, després que el detingut digués que es trobava malament. Després de rebre l'informe de l'alta mèdica, els Mossos el van retornar a la comissaria i se’l va deixar sol a la sala d’identificacions. Uns minuts després, els agents van trobar el jove inconscient i amb un
trau al cap. Els policies van realitzar les maniobres de reanimació fins l'arribada del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que malgrat els intents en va certificar la mort.

Èxode i supervivència

La curta vida de l'Aadel és una altra història de supervivència. El jove va fugir de la seva Síria natal el 2012 i va creuar tot el nord d'Àfrica fins el Marroc. Allà es va retrobar amb el seu pare -a qui l’acompanyaven la seva segona dona i els quatre fills de la parella- i junts van creuar la frontera de Melilla. Poc després de demanar la condició d'asil i d'instal·lar-se a Barcelona, el pare de l'Aadel mor.

Segons explica la filial de la CUP a Ciutat Vella en un comunicat, la parella del progenitor del jove va haver de cedir la custòdia de l’Aadel a la DGAIA "condicionada per la manca de recursos materials". Complerta la majoria d'edat, la víctima es va convertir en un dels centenars de menors i joves desemparats que fan vida als carrers de Ciutat Vella, molts dels quals sobreviuen a base dels furts i inverteixen part del botí per poder esnifar cola.

Vàries agrupacions i entitats del districte s'han posat d'acord per exigir que s’esclareixin les responsabilitats del que consideren un "crim social" i han organitzat una manifestació aquest divendres a les sis de la tarda en record del jove mort i sota el missatge de Prou morts sota custòdia policial.