Els Mossos d’Esquadra han instruït fins a l’octubre de 2017 un total de 10.968 denúncies de violència de gènere, un 3,5% més que en el mateix període de 2016, mentre que les víctimes menors d’edat han augmentat un 11,1%, segons ha informat el cos en un comunicat aquest dijous.

Es tracta de joves que han denunciat la parella o exparella, o que són filles de dones maltractades que també van ser agredides en el moment de presentar el cas.

Vuit dones assassinades

La policia catalana ha comptabilitzat vuit dones assassinades per violència masclista  —una d’elles és una filla menor d’edat—, que alhora han deixat orfes nou descendents, cinc dels quals menors.

En cinc d’aquests casos els Mossos han detingut el presumpte autor, mentre que en la resta el suposat agressor s’havia suïcidat abans que els agents el poguessin interceptar.

Les diverses cares de la violència de gènere

El cos recorda que la violència de gènere es fa visible en diverses facetes: violència física, psicològica, sexual i econòmica.

D’aquestes, la psicològica —amenaces, coaccions, vexacions, assetjament i tracte denigrant— suposa el 42,2% del total, seguida de la física (40,1%), mentre que la sexual representa el 2,7% i la resta de violències —en què s’inclou l’econòmica— suposa el 15% dels casos.

Més menors detinguts

Els Mossos han detingut 4.533 homes relacionats amb agressions masclistes, i 29 d’ells, el 0,7%, eren joves menors d’edat, cinc més que els que van detenir el 2016.

Aquest 2017, el 99,3% dels detinguts han estat majors d’edat, sobretot de la franja entre els 21 i els 50 anys, que sumen el 83,% del total, una forquilla que coincideix amb l’edat de la majoria de víctimes, que se situa entre els 31 i els 40 anys.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat