L'amenaça d'un possible brot de grip aviària segueix planant per Catalunya, sobretot a la zona de Soses (Segrià), on el passat 22 de desembre ja es van trobar cinc ocells salvatges morts per aquest virus i on ara s'han localitzat 13 cadàvers més. Ja són un total de 18 els ocells salvatges morts a la zona. D'aquests només 5 està clar que tenien la malaltia i la resta s'estan analitzant, però en qualsevol cas, si hi ha més casos positius, no es consideraria que hi ha nous focus, ja que totes s'han trobat en un mateix perímetre.

Joaquim Porcar, cap del  servei de coordinació territorial del Departament d'Acció Climàtica, ha comunicat que tots els ocells morts que s'han localitzat es troben dins del mateix perímetre, així que encara que fossin per la grip aquesta no hauria creat focus nous. Des del Departament també s'ha anunciat que s'han fet inspeccions a 26 explotacions avícoles en un radi de 10 quilòmetres per comprovar que tots els animals estiguessin bé i ha sortit "tot correcte".

Per la seva banda, els Agents Rurals, fan accions de vigilància en espais naturals i fluvials del perímetre del Segre i Utxesa, segons informa l'ACN. El Departament d'Acció Climàtica considera que el focus està controlat perquè no afecta ni l'aviram de corral, ni el de producció o consum. Per això, remarquen que Catalunya continua sent "lliure d'influència aviària" perquè el focus detectat és en animals salvatges.

Confinament d'aviram i altres mesures

Davant d'aquesta situació s'han posat en marxa una sèrie de mesures, entre les quals hi ha la prohibició de la cria d'aviram de corral a l'aire lliure. Si el confinament dels ocells no és possible, el Departament d'Acció Climàtica podrà autoritzar que es pugui continuar duent a terme aquesta pràctica instal·lant teles ocellaires o qualsevol altre dispositiu que impedeixi l'entrada i contacte d'ocells salvatges amb els de l'explotació.

El confinament de les aus i l'augment de la vigilància dels Agents Rurals no són les úniques mesures que s'han posat en marxa a la zona. Els territoris considerats de risc també tenen prohibit la cria d'ànecs i oques amb altres espècies d'aus de corral, així com utilitzar ocells de l'ordre els Anseiformes i Charandriiformes com a reclam de caça.

Tampoc es pot subministrar aigua als ocells de corral procedent de dipòsits on puguin accedir ocells silvestres, excepte en el cas d'aigua tractada de manera que garanteixi la inactivació del virus de la grip aviària. Està prohibida la presència d'aviram de corral o un altre tipus d'ocells captius com ara certàmens ramaders, mostres, exhibicions o celebracions culturals, entre altres.