L'aparició de meduses a les platges catalanes és cada cop més freqüent. El motiu d'aquest fenomen és un augment de les temperatures que posa unes condicions més idònies per a la reproducció de les meduses. És a causa de l'abús dels recursos de l'oceà per part dels humans, per exemple amb la sobrepesca o la contaminació, que produeix un descens del nombre de peixos que s'alimenten principalment de meduses. Aquest increment dels termòmetres afecta el mar que banya les platges a la Costa Brava i la Costa Daurada. Per exemple, en els últims anys és més fàcil observar cada cop més meduses cap a mitjans d'abril, cosa impensable anys enrere.

Aquesta llarga estada és, precisament, la principal novetat. El gran canvi és que l'arribada al litoral de les espècies costaneres de meduses no es produeix només a l'estiu, sinó que es tracta d'una proliferació més perllongada en el temps, segons alerten els experts. Espècies de meduses que abans apareixien a les platges a finals de juny o a principis de juliol, ara ja ho fan a l'abril o al maig. De la mateixa forma, aquestes meduses que marxaven a finals d'agost o inicis de setembre, ara allarguen la seva presència fins ben entrada la tardor.

La falta de depredadors i el canvi climàtic

La falta de depredadors és la causa principal de l'augment del nombre de meduses a les platges catalanes, perquè quasi tots els peixos se'n mengen. Tot i que també cada cop agafa més importància l'increment de la temperatura de l'aigua, la seva persistència o que els estius siguin més duradors en el temps. Però tot indica que l'escalfament més gran de les aigües dona com a resultat una major activació del cicle vital de les espècies de meduses de costa, que tenen una fase de pòlip fixat al substrat submarí, de manera que quan reben un senyal de canvi de temperatura n'activen la reproducció sexual i cada pòlip dona lloc a desenes de meduses.

La contaminació també afecta la presència de les meduses. A zones on s'han produït abocaments de petroli s'ha observat l'augment de la població de meduses. El Ministeri per a la Transició Ecològica explica que s'inicien processos de degradació dels hidrocarburs per bacteris que, alhora, serveixen d'aliment a copèpodes, principal aliment de les meduses. Una altra de les causes és la sobrepesca. Tant els peixos com les meduses s'alimenten d'organismes del plàncton, de manera que la pesca excessiva afavoreix el desenvolupament de les poblacions de meduses. Influeix, a més, el descens en el nombre de les tortugues marines que són un dels principals depredadors de les meduses.

Què fer si et pica una medusa?

En el moment en què es produeix la picada, la sensació és molt similar a la del dolor causat per una cremada. S'inicia una erupció a la pell que pot reaparèixer diverses vegades (durant setmanes o mesos). Habitualment, la reacció local desapareix al cap de pocs dies, encara que en alguns casos el dolor perdura durant setmanes. Davant d'una picada de medusa cal, en primer lloc, sortir de l'aigua. Tampoc no és bo rascar-se ni fregar la zona afectada amb tovalloles o altres peces. Una altra mesura és retirar de la pell (amb pinces o guants) les restes de tentacles, si són visibles. Seguidament, rentar la ferida amb aigua salada. Mai no s’ha d’utilitzar aigua dolça, ja que activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada. Per últim, omplir una bossa de plàstic amb gel i aplicar-la durant uns 5 minuts, sobre la zona de la picada. Per evitar la infecció de la ferida, s’aconsella l’aplicació sobre la pell d’un antisèptic 3 o 4 vegades al dia, durant 48-76 hores.