Una de les nostres principals preocupacions quan marxem a la platja a l'estiu són les meduses, aquests petits (o grans) animals que suren a l'aigua i que ens poden donar molt mal de cap si ens piquen. Aquests animals marins, que es congreguen en eixams provinents del mar obert, són sovint albirats a les costes catalanes. És durant els mesos compresos entre el maig i el setembre quan més ens acostumem a veure-les, ja que la temperatura de l'aigua del litoral augmenta i els corrents i vents arrosseguen masses d'aigua oceànica cap a la costa. Des de La Gandula us oferim aquesta guia perquè les reconegueu els tipus de taules que podeu trobar a les platges de Catalunya i sapigueu si són perilloses o no.

🦟 Per què les picades de mosquits tigre són perilloses?: Com diferenciar-les 
 

🏖️ Quines són les pitjors platges de Catalunya? Aquestes són les que has d'evitar tant sí com no
 

Tipus de meduses de les platges de Catalunya

És important destacar que no totes les meduses representen una amenaça, ja que no totes tenen capacitat per picar, i aquelles que sí que ho fan, generalment no són extremadament perilloses.

Pelagia noctiluca

És la que trobem més sovint a la costa de Catalunya. Amb un color lilós o vermellós té una ombrel·la d'entre 5 i 10 centímetres, quatre tentacles orals gruixuts i setze marginals que poden arribar a mesurar fins a 2 metres. Pot arribar a la costa en grans quantitats arrossegada pels corrents i la seva picada és de perillositat alta. Pot produir irritacions i coïssor a la pell i l'efecte del verí pot provocar problemes dermatològics, respiratoris i cardiovasculars que podrien durar setmanes.

Pelagia noctiluca (Sardinia)
Pelagia noctiluca / Wikimedia Commons

Rhizostoma pulmo o born blau

És una medusa freqüent a casa nostra i té una ombrel·la d'entre 10 i 100 centímetres. És de color blanc blavós amb una vora de color lila. Té 87 tentacles fusionats com la Pelagia noctiluca, però el contacte directament amb ella és força irritant, tot i que no provoca problemes greus. Si et pica, sentiràs una picor intensa, però no deixarà marques considerables a la pell.

Rhizostoma pulmo
Rhizostoma pulmo / Wikimedia Commons

Cotylorhiza tuberculata o medusa ou ferrat

També és una de les freqüents a la costa catalana i rep el sobrenom d'ou ferrat per la seva forma aplanada amb una protuberància taronja al mig. La seva ombrel·la mesura entre 20 i 35 centímetres i té un petit anell de tentacles liles que l'envolten. És de perillositat baixa, la seva picada té efectes molt petits o nuls a la salut humana.

Cassiopea Jellyfish (Cotylorhiza tuberculata)   Mar Jonio, Italy

Cotylorhiza tuberculata / Wikimedia Commons

Aurelia aurita, o born

És transparent amb taques blaves, tbé quatre tentacles orals llargs i diversos tentacles marginals que són curts. La seva ombrel·la mesura fins a 25 centímetres i té forma de plat. Tot i que també està dins de la llista de les meduses freqüents a Catalunya, la perillositat de la seva privada és baixa.

Aurelia aurita
Aurelia aurita / Wikimedia Commons

Velella velella, o barqueta de Sant Pere

Mesura entre 1 i 8 centímetres de diàmetre, té forma de disc i és una de les meduses més petites que podem trobar a les costes de Catalunya. El disc és rodó o ovalat, de color blau i té forma de vela. Quan la medusa està viva, la vela està envoltada d'un teixit tou. Aquesta espècie no es consideren perillosa, ja que les seves cèl·lules urticants són inofensives per als humans.

Velella velella
Velella velella / Wikimedia Commons