La vespa asiàtica (Vespa velutina) és depredadora i perjudica greument a les abelles autòctones. La vespa intrusa, s'espera fora el rusc que les abelles tornin cansades i carregades de nèctar o pol·len per caçar-les fàcilment. Les abelles són fonamentals en l'equilibri de l'ecosistema i a més, estan en perill d'extinció. 

Aquests insectes provinents del sud-est asiàtic, no solen atacar si no se senten en perill, però suposen un perill perquè a més d'atacar les abelles també afecten negativament als conreus i la flora silvestre, perquè s'alimenten d'espècies d'invertebrats autòctons, molts dels quals actuen com a pol·linitzadors.

L'expansió d'aquesta vespa sembla imparable i per això, la Unió de Pagesos i diferents organitzacions apícoles catalanes demanen la implicació de l'Administració per aturar-la. En un comunicat conjunt, Unió de Pagesos, la Cooperativa Apícola Tarragonina, els Apicultor Lleidatans, l'Associació d'Apicultors de Barcelona, els Apicultors Gironins i l'Associació Catalana d'Apicultors, exigeixen actuació urgent contra les vespes colones. 

Mesures concretes contra la vespa 

Les entitats consideren que la comissió tècnica de gestió d'aquesta espècie "no ha donat el resultat esperat" i ara demanen més implicació i actuació a les zones on la presència d'aquesta espècie és puntual i aïllada, per realitzar accions més efectives i evitar que faci nius de segona generació.

Una altra de les propostes consisteix a realitzar a la primavera i a la tardor una campanya de captura de reines, per evitar la formació de noves colònies i la retirada dels nius que es trobin.

Un problema cada cop major

La vespa asiàtica va ser detectada l'any 2012, i es va estendre ràpidament per les comarques de Girona i Barcelona, on ha trobat les condicions òptimes per al seu creixement. En els últims anys ja s'estan trobant exemplars a altres llocs com al Baix Ebre o a diferents paratges de la Serra de Cardó, als termes de Benifallet i Tivenys.

Fins al 2018, el Cos d'Agents Rurals s'encarregava de la retirada dels nius i portava a terme el seguiment de l'evolució d'aquesta espècie a Catalunya. Actualment, aquesta gestió està en mans de l'administració local, la qual cosa suposa que "el resultat obtingut és diferent segons implicació del municipi". Per això, molts ajuntaments, ja han començat campanyes de prevenció a la ciutadania. 

 


Fotografia principal: Vespa asiàtica atacant a una abella/ ACN.