La monja catalana Isabel Solá Matas, de 51 anys, ha estat assassinada a Port-au-Prince (Haití), quan circulava amb el seu cotxe. Dos homes que anaven en una motocicleta li han disparat dos trets al pit. La dona haitiana que l'acompanyava també ha mort en l'assalt. Possiblement el motiu de l'atac era el robatori, perquè s'han endut la bossa de mà de la monja i algunes de les seves pertinences.

Una religiosa compromesa amb els més pobres

Isabel Solá era natural de Barcelona i pertanyia des dels 19 anys a la Congregació de Jesús-Maria, un orde francès que té una forta presència a Catalunya. Isabel Solá feia molts anys que vivia a l'estranger, dedicada a la cooperació al desenvolupament. Va estar vivint durant 14 anys a la Guinea Equatorial i el 2009 va establir-se a Haití. Ja a Haití, va sobreviure el greu terratrèmol del 2010, que va destruir la seva escola i el seu convent. Va ajudar a prendre mesures per combatre les tràgiques conseqüències d'aquesta catàstrofe: va donar suport a la construcció d'habitatges per als que s'havien quedat sense sostre i va construir un taller per a construir pròtesis de cama per als amputats pel terratrèmol.

La seva mort s'emmarca en un deteriorament generalitzat de la seguretat al país caribeny. Tot i l'arribada massiva de cooperació internacional després del terratrèmol, el país continua immers en una situació de pobresa extrema.