La fiscalia de Munic ha decidit arxivar la investigació contra el difunt papa Benet XVI per possible complicitat en abusos en l'arquebisbat de Munic i Freising en no existir "prou sospites" d'"actuació delictiva" que, en cas d'haver-se donat, ja hauria prescrit. El fiscal en cap Hans Kornprobst, ha subratllat que les investigacions no van revelar "sospites suficients d'actuació delictiva per part dels responsables de personal" al referir-se en concret a Joseph Ratzinger, arquebisbe de Munic i Freising entre 1977 i 1982, el seu successor, el cardenal Friedrich Wetter, i el llavors vicari general, Gerhard Gruber.

Precisament a començaments d'aquest mes de març, un llibre i una investigació periodística van revelar que el papa Joan Pau II hauria encobert abusos a menors a l'Església catòlica. Es tracta de Màxima culpa. Joan Pau II ho sabia, escrit pel periodista Ekke Overbeek i que es va publicar a Polònia. Segons aquestes fonts, el Papa coneixia els abusos a menors a l'Església catòlica polonesa abans de convertir-se en pontífex i els va encobrir. Nascut a Polònia, Karol Józef Wojtyla (1920-2005) va exercir de papa des de 1978 fins a la seva mort i va ser canonitzat el 2014. Ara, el periodista Michal Gutowski ha recollit documents que proven que "coneixia i va encobrir casos de cures pederastes dins de l'Església quan encara era cardenal a Cracòvia".

El papa que va renunciar

Joseph Alois Ratzinger, el papa Benet XVI, va morir el passat dissabte 31 de desembre als 95 anys. La mort del pontífex emèrit es va produir oficialment a les 9:34 hores a la seva residència oficial del Vaticà, després de diversos dies d'empitjorament del seu estat de salut, segons va informar l'oficina de premsa de la Santa Seu. El pontífex alemany, el primer que deixava el càrrec amb vida en els últims set segles, va ser substituït el 2013 per l'actual papa Francesc. Benet XVI va tenir un papat marcat per un catolicisme conservador i per polèmiques diverses com els abusos sexuals a l'Església que no va voler portar el Tribunal Penal Internacional. A Catalunya serà recordat perquè va ser el papa que va convertir la Sagrada Família en basílica. Després de vuit anys al càrrec, Benet XVI va renunciar perquè no se sentia "capaç físicament". Va ser el primer pontífex que renunciava voluntàriament en els últims 700 anys. Des de la seva renúncia, vivia al monestir Mater Ecclesiae, al Vaticà.

Els hereus de Benet XVI

Els cinc cosins alemanys del papa Benet XVI són els hereus dels diners que tenia estalviats als seus comptes, mentre que els drets d'autor dels seus llibres aniran a la Fundació Ratzinger i els seus objectes personals van ser repartits entre els seus ajudants, com ell mateix va deixar escrit. Així ho va revelar el que va ser el seu secretari personal durant tots els anys del pontificat, monsenyor Georg Gaenswein: "Vaig pensar que tenia dos parents, dos cosins, però són cinc", va dir a alguns mitjans l'arquebisbe alemany després d'una missa que va celebrar aquest diumenge a Roma.