Des que el papa Benet XVI va renunciar el càrrec ja fa gairebé 10 anys, la seva figura ha desaparegut de la pública i les seves reaparicions són molt contades, així com les declaracions que hagi pogut fer als mitjans de comunicació. Durant el papat de Francesc, s'ha mantingut en silenci i ha protagonitzat molt poques polèmiques, tot i que la més sonada és el seu possible encobriment d'un cas d'abusos sexuals en una diòcesi alemanya de la qual el papa emèrit n'era el pastor. Ara, tot i que el cas va esclatar el 2016, Benet XVI ha decidit que vol explicar la seva versió d'aquests fets que suposen una taca fosca en la seva vida i ho farà en un judici obert en un tribunal sud d'Alemanya per esvair tots els dubtes sobre si Benet XVI va encobrir un sacerdot pederasta quan era l'arquebisbe de Munic. Sigui com sigui, no hi ha cap possibilitat que el papa emèrit, de 95 anys, sigui empresonat per aquests fets. 

Què va passar exactament? El 2016, quan Benet feia tres anys que havia renunciat a ser Papa de Roma, van transcendir acusacions d'abusos contra el sacerdot Peter Hullerman, que havia estat traslladat a Munic després de ser declarat culpable d'abusos a Essen, una altra ciutat alemanya. El gran dubte és saber si Ratzinger va acceptar la seva arribada sent conscient dels motius pels quals havia estat traslladat Hullerman i si el va encobrir, amb les possibles conseqüències que podria tenir això per l'ancià. Tal com va confirmar ahir la vicepresidenta de l'Audiència Provincial de Traunstein, Andrea Titz, "és cert que el papa emèrit hagi expressat ara la seva intenció de defensar-se".

Ratzinger assegura que no era conscient dels abusos 

El demandant assegura que va ser víctima d'aquests abusos sexuals durant els anys 90 per part del sacerdot Peter Hullerman, al sud d'Alemanya. Tot i que el cas ja ha prescrit, i, per tant, la demanda no és rellevant penalment, la víctima que ara té 38 anys vol que la seva situació sigui jutjada per la via civil i que els demandats reconeguin els fets. En aquest sentit, va presentar una denúncia contra l'autor dels fets i també contra l'arquebisbat i els dos antics arquebisbes de Munic, Friedrich Wetter i el papa Benet XVI, quan faltaven encara anys perquè deixés de ser Jospeh Ratzinger. En el seu cas, el demandant considera que contra el papa emèrit recau responsabilitat institucional.

Inicialment, quan aquest cas va esclatar el 2016, Benet XVI va assegurar que desconeixia el cas a través de les declaracions del seu secretari personal, Georg Gänswein. Aquest suposat desconeixement, però, va durar poc, ja que va acabar admetent que no havia anat a una reunió en què es va abordar el cas d'aquest sacerdot abusador, tot i que assegurava que la seva absència va ser "per error". A pincipis de gener ho va reconèixer i va assegurar que havia estat un "error no intencionat i espero que sigui disculpable".