El col·lectiu artístic teamLab aterra per primera vegada al CaixaForum amb dues instal·lacions immersives que fusionen art, tecnologia i natura. Dues sales del museu acolliran les exposicions de 'Born From the Darkness a Loving, and Beautiful World' i 'Graffiti Nature Lost, Immersed and Reborn', les quals es fonamenten en l'acció dels seus visitants.

Segons ha recollit Europa Press, Elisea Durán, directora general adjunta de la Fundació La Caixa, ha exposat com les dues instal·lacions es transformen a partir dels moviments dels visitants sobre les parets i el terra. D'aquesta manera el rol dels espectadors no és estàtic, sinó que esdevenen creadors amb cada passa que fan.

Esborrar les fronteres tradicionals entre art i espectador forma part de la idiosincràsia de teamLab. Takasi Kudo, membre i director de comunicació del col·lectiu artístic, ha subratllat que consideren que l'art pot millorar la relació entre els humans i fer que el món sigui més positiu.

Art efímer i participatiu

Cada una de les instal·lacions del CaixaForum presenten iconografies i graus de participació diversos. Per una banda, 'Born From the Darkness a Loving, and Beautiful World' uneix grafies japoneses i xineses que quan un visitant les toquen es transformen en el que signifiquen, però no acaba aquí. Tota la sala està interconnectada, de manera que si un visitant toca l'ideograma de flor i un altre el d'arbre, tots dos es poden unir, informa Europa Press.

Per altra banda, 'Graffiti Nature Lost, Immersed and Reborn' situa la participació de l'espectador al centre. La instal·lació exposa un ecosistema on habiten les criatures que han dibuixat els visitants. Com qualsevol ecosistema manté un equilibri, de manera que hi ha criatures que es mengen les altres.

Les dues instal·lacions comparteixen un mateix tret: el canvi constant. El que succeeix a les sales no es torna a repetir, ja que tots els elements de les exposicions es van modificant a través de la mà dels visitants. Per tant, no hi ha dos instants iguals.

El col·lectiu teamLab són els responsables d'altres obres que han esdevingut icòniques com l'equipament al Mori Building, al Japó on tenen la seva base.