Ben entrada la nit d'aquest dimecres serà el moment òptim per a observar la primera pluja d'estels que ens deixa el recentment estrenat 2024: els Quadràntids, que podrien aconseguir una taxa d'activitat per sobre dels 120 meteors fugaços per hora i una velocitat de 41 quilòmetres per segon, segons informa l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN) espanyol. Els quadràntids són una de les pluges més actives de l'any al costat dels Perseids de l'agost i els Gemínids de desembre, encara que els seus meteors no es veuen tan sovint com els de les altres dues pluges, pel fet que el seu període de màxima activitat sol durar tan sols unes poques hores i a les males condicions meteorològiques habituals a l'hivern.
Encara que la seva màxima activitat serà la matinada del dimecres al dijous, aquesta pluja de meteors es dona entre el 28 de desembre i el 12 de gener. Aquesta pluja d'estels es deu al fet que la Terra travessa per aquestes dates un anell poblat amb els fragments despresos, suposadament, de l'asteroide 2003 EH1, que en entrar en contacte amb l'atmosfera terrestre es calcinen creant aquestes resplendors lluminoses que es coneixen com a estrelles fugaces, i que en aquest cas corresponen als Quadràntids.
La pluja de meteors sembla tenir un únic centre d'origen, denominat radiant, un punt del qual semblen sorgir totes les estrelles fugaces la localització de les quals se sol utilitzar per a nomenar la pluja d'estels. El lloc d'on semblen sortir els Quadràntids es troba al nord de la constel·lació de Bootes (el Bover), prop de la cua de l'Ossa Major. El nom dels Quadràntids prové de la constel·lació Quadrans Muralis, designada així per l'astrònom francès Jérôme Lalande en 1795, però actualment no reconeguda per la Unió Astronòmica Internacional (IAU).
Des d'on i com veure-les?
Per a observadors a les latituds peninsulars, 40° nord, el radiant dels Quadràntids se situa per sobre de l'horitzó des del vespre fins a l'alba. El lloc d'observació pot ser qualsevol amb la condició que proporcioni un cel fosc, amb pocs obstacles per a la vista (com a edificis, arbres, muntanye, núvols i la contaminació lumínica pròpia de les zones molt urbanitzades). Encara que els Quadràntids podrien venir de la constel·lació de Bootes, es poden veure en qualsevol part del cel, convé dirigir la mirada cap a les zones més fosques, en la direcció oposada a la posició de la Lluna si l'observació es realitza quan aquesta sigui present.
Els astrònoms recomanen que el més còmode és abrigar-se bé, tombar-se i esperar que la vista s'acostumi a la foscor per a poder veure-les. L'OAN reconeix que l'observació d'aquesta pluja d'estrelles es veurà dificultada per dos factors, a part de les possibles condicions meteorològiques adverses, d'una banda, el fet que la màxima activitat tindrà lloc cap a les deu del matí del dijous 4 i el crepuscle matutí les cobrirà. I per una altra, que la Lluna es trobarà en la seva fase de quart minvant precisament el dia 4, per la qual cosa estarà alta en el cel en les hores pròximes a la sortida del sol, de manera que la seva llum pot dificultar l'observació dels meteors més febles.