La contaminació atmosfèrica provocada principalment per l'activitat humana contamina tot el planeta, segons denuncia l'Organització Mundial de la Salut (OMS). En l'informe d'IQAir, empresa suïssa especialitza en qualitat de l'aire, s'ha advertit que hi ha regions i països al món on la situació, en lloc de millorar, ha anat a pitjor. De fet, en el rànquing de països amb pitjor qualitat de l'aire es destaca que només 7 països compleixen amb els límits recomanats per l'OMS: Austràlia, Estònia, Finlàndia, Grenada, Islàndia, Maurici i Nova Zelanda. 

En el sisè informe anual d'IQAir, l'anàlisi se centra en especial en les partícules en suspensió, PM 2,5. Són partícules molt petites que inclouen substàncies químiques orgàniques, pols, sutge i metalls. Totes aquestes petites partícules són prou minúscules per incrustar-se als pulmons i causar problemes de salut. La gran majoria de països no compleixen les recomanacions de l'OMS. Tot i això, s'apunta que en general l'aire al món és més net que durant gran part del segle passat, tot i que hi ha països que han anat a pitjor, fent que la situació sigui perillosa per la gent que hi viu. 

El país més contaminat és el Pakistan, té nivells de PM 2,5 més de 14 vegades més alts que l'estàndard de l'OMS. El segueixen de ben a prop els estats de l'Índia, Tadjikistan i Burkina Faso. La Xina és un dels països que havia estat conegut per la mala qualitat de seu l'aire, tot i que havia anat millorant en els darrers anys. Tanmateix, el repunt econòmic de l'any passat, va fer que la qualitat de l'aire tornés a empitjorar.  

Europa millora a poc a poc

Per altra banda, recentment  l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Barcelona Super Computing Center han publicat un estudi on es mostra  que la qualitat de l'aire a Europa ha millorat els darrers 20 anys. Tanmateix, els nivells de contaminació a l'aire segueixen per sobre dels nivells recomanats. La recerca mostra que els nivells de PM2,5 i PM10 i diòxid de nitrogen (NO2) han disminuït a la major part d'Europa, però no els d'O3, ozó. Tot i la reducció, l'estudi subratlla que el 86% dels europeus van experimentar almenys un dia amb contaminació composta per diversos contaminants. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.