El municipi de Vinebre (Ribera d'Ebre) ha assolit els 40,9 °C aquest diumenge a la tarda. Així, s'ha convertit en el primer municipi de Catalunya que supera els 40 °C. Aquesta alta temperatura respon a l'onada de calor que estem vivint a la península Ibèrica. Una onada de calor que ja ha provocat que el Servei Meteorològic de Catalunya emeti un avís de perill moderat per calor intensa sobretot a Ponent, a l'interior de les Terres de l'Ebre i al Priorat. 

Estem vivint el juny més càlid de la història

A escala global, estem vivint el mes de juny més càlid de la història. Així ho revelen els darrers resultats d'un dels programes europeus d'observació de la Terra, el Copernicus. I Catalunya no és una excepció. A casa nostra, la calor no afluixa i els 30 °C se superen amb facilitat a quasi totes les comarques. Prova d'aquest juny extremament calorós és que el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat, per primera vegada a la història, l'avís per calor nocturna intensa. Concretament, ho ha fet a l'Alt Empordà i el Pla de l'Estany.

Desgraciadament, res fa pensar que juliol no sigui un mes calorós. I és que tot indica que juliol serà lleugerament més càlid del que tocaria. A Catalunya, estarem entre 2 i 3 °C per sobre del que acostumem a viure en aquesta època de l'any.

Recentment, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el projecte Copernicus han informat que l'estiu del 2022 va ser el més càlid mai viscut a Europa. Però això no és tot, també han confirmat que durant els primers dies de juny del 2023 s'ha superat l'escalfament global d'1,5 °C. Doncs bé, tot fa pensar que aquest estiu tornarà a batre tots els rècords de calor.

La calor no començarà a baixar fins al dijous 29 de juny

La calor baixarà, poc, però baixarà. Però no començarà a fer-ho fins al dijous 29 de juny. De fet, aquest dilluns 26 de juny serà molt calorós arreu de Catalunya. Així, fins dijous, viurem uns dies de molta calor i molt de sol.