El Govern ha presentat aquest dilluns el pla per garantir el coneixement i l'ús del català en el sistema públic de salut de Catalunya, una de les mesures a què s'havia compromès l'executiu a l'inici de legislatura. Amb un pressupost de 2 milions d'euros en tres anys (2024-2026), el pla té com a objectiu general fer del català "la llengua d'ús normal" al sistema sanitari i garantir que qualsevol persona pugui ser atesa en aquesta llengua. Algunes de les 33 mesures que inclou el pla són l’oferta de cursos de formació gratuïta en horari laboral,  l’impuls dels prospectes de medicaments en català o el desplegament de la figura del referent lingüístic als centres sanitaris. "És una eina que esperem que es mantingui i sigui útil per al sistema en els pròxims anys", ha dit el conseller de Salut en funcions, Manel Balcells, en la presentació del pla. 

El document, d'unes 80 pàgines, presenta les mesures agrupades en quatre grans eixos. En primer lloc, detalla mesures organitzatives i jurídiques per sistematitzar la planificació lingüística, que inclouen, per exemple, habilitar el Departament de Salut perquè pugui emetre certificats d'acreditació oficials dels nivells de llengua catalana per als professionals del sistema sanitari i elaborar plans de gestió lingüística específics en centres o territoris de salut. També, desplegar la figura del referent lingüístic en cada centre, que s'encarregarà d'implementar les polítiques lingüístiques.

En segon eix inclou les mesures centrades a millorar els coneixements lingüístics dels professionals sanitaris, tasca que es proposa assolir a través de la millora dels cursos formatius, tant per a estudiants com per a professionals en actiu, i del foment del voluntariat lingüístic. En tercer lloc, el pla recull mesures destinades a garantir els drets lingüístics dels usuaris del sistema sanitari, com ara revisar i millorar els protocols de comunicació, fer més eficient i accessible el sistema de queixes i reclamacions per motius lingüístics, fomentar l’ús del català a les oficines de farmàcia o impulsar els prospectes de medicaments en català, entre altres.

Finalment, en l'últim apartat s'inclouen propostes com ara promoure el llenguatge "planer, respectuós i inclusiu" en les relacions amb els usuaris del sistema de salut, fomentar l'ús de la llengua de signes catalana o vetllar per l'accessibilitat lingüística dels serveis de salut per a persones amb discapacitats.

Consulta aquí el pla del Govern per impulsar el català a l'àmbit sanitari:

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!