El tribunal eclesiàstic de la diòcesi de Vic (Osona) ha decidit suspendre de manera preventiva de l'exercici públic del ministeri - no podran donar missa en esglésies ni en locals públics - 17 capellans i diaques investigats per pràctiques esotèriques i practicar sexe saltant-se el celibat.

Els 17 religiosos formaven part de l'antiga Associació Seminari del Poble de Déu (SPD), que el cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, va suspendre el 2017 perquè impartien una doctrina "incompatible amb la catòlica".

L'esmentada doctrina implicava "una tergiversació de l'afectivitat home-dona entre els fidels cristians, estava marcada per la confusió entre pecat i concupiscència, i exemplificada en la sublimació inversa de certes gràcies peculiars i estranyes a la tradició catòlica".

Els 17 implicats, que seran jutjats a porta tancada d'acord amb el dret canònic al tribunal eclesiàstic de la diòcesi de Vic, són majors d'edat i practicaven sexe entre homes i dones de manera consentida per la qual cosa no haurien comès un delicte penal, encara que fonts religioses han explicat a Efe que si en el transcurs de la investigació s'apreciés algun indici ho enviarien a la jurisdicció civil.

La decisió d'Omella de tancar aquesta associació privada de fidels es va deure al fet que "existia el perill d'una derivació agnòstica de l'associació, amb alguns elements pròxims al corrent 'new age' i amb visions parcialment esotèriques de la fe catòlica".

Encara que l'associació va ser dissolta per l'arquebisbe de Barcelona, com que l'associació tenia el seu local a la diòcesi de Vic és aquest el tribunal eclesiàstic que jutjarà els investigats.

En un comunicat, la secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET) ha informat que el tribunal ha decidit "suspendre de manera preventiva de l'exercici públic del ministeri, però no l'exercici privat, els clergues investigats".  La mesura afecta clergues de les diòcesis de Barcelona, Tarragona, Lleida, Urgell i Vic i cada diòcesi ho està aplicant d'acord amb la Congregació per a la Doctrina de la Fe de la Santa Seu.

"En aquest moment cal esperar les decisions que vagi prenent el tribunal canònic i preservar el dret a la bona fama i la presumpció d'innocència de tots els implicats", ha ressaltat la CET, que ha recordat que els bisbats "sempre han aplicat escrupolosament el que estableix la Santa Seu en aquests casos". 

L'SPD era una associació de fidels laics, en la qual van anar entrant capellans i diaques, que plantejava una nova forma de vida amb un cert agnosticisme que recordaria llunyanament la teologia dels càtars i amb la finalitat de mantenir aquesta forma d'entendre la comunitat van decidir crear el seu propi seminari de formació de capellans integrats en aquesta associació, que van ser uns 12, que tenia activitats i espais en parròquies i convents de sis diòcesis espanyoles, cinc a Catalunya, i a Colòmbia.