Atresmedia s'emporta el pot. Antena 3 seguirà emetent "El Rosco" de Pasapalara, després que el jutjat mercantil número 8 de Barcelona hagi desestimat aquest dimarts les pretensions de la societat holandesa MC&F sobre la propietat intel·lectual de la famosa prova televisiva. La sentència posa fi al litigi sobre els drets d'autoria del popular concurs televisiu, que l'any 2019 ja va donar motiu al fet que el Tribunal Suprem obligués Telecinco a cancel·lar el programa. Des de fa més d'una dècada, productores i mitjans de comunicació es disputen l'emissió de Pasapalabra a l'estat espanyol, que finalitza amb la seva prova insígnia: "El Rosco". En aquesta prova, els concursants han d'encertar una paraula començada per cada lletra de l'abecedari a partir de les seves definicions.

En el text s'especifica que no s'ha practicat cap mitjà de prova per a provar l'originalitat i l'autoria d'"El Rosco", perquè no tot format televisiu pot ser objecte de protecció per la propietat intel·lectual, sinó només aquell que suposa una concreta plasmació d'una idea original que reflecteix la creativitat intel·lectual del seu autor. La sentència també desestima les accions subsidiàriament exercitades a l'empara de la llei de competència deslleial, en aplicar el principi de la complementarietat relativa, ja que els fets en què es fonamenten les accions de competència deslleial no presenten facetes de desvalor diferents de les examinades a l'empara de la llei de propietat intel·lectual. Es tracta d'un principi inicialment establert en la jurisdicció per als drets de marca, però que també resulta aplicable en la relació entre drets d'autor i competència deslleial.

La fi del litigi

En qualsevol cas, el text posa fi a la primera instància del procediment judicial sobre els drets de propietat intel·lectual d'"El Rosco", la prova final de Pasapalabra (emès actualment per Antena 3). La sentència no és ferma i contra ella es pot interposar un recurs d'apel·lació davant de l'Audiència de Barcelona. A falta de saber com continuarà el cas, cal recordar que la productora holandesa MC&F va demandar Atresmedia perquè Antena 3 deixés d'emetre la prova televisiva, mentre que el grup espanyol de comunicació va sol·licitar que el procediment no seguís endavant perquè el litigi ja el va resoldre el Tribunal Suprem, tot dictaminant que Telecinco (Mediaset) havia de deixar d'emetre el concurs. En canvi, la companyia holandesa considera que són plets diferents i recorda que hi ha processos similars a Holanda i Itàlia. De fet, és necessari detallar que la demanda també és contra la britànica ITV, propietària dels drets d'emissió, que va negociar amb Antena 3 per l'emissió del programa a l'estat espanyol. Per contra, MC&F reclama el dret com a propietària del programa.

El procediment suposa una continuació del procés judicial seguit en el jutjat mercantil número 6 de Madrid, entre Telecinco i ITV, que va durar nou anys (del 2010 al 2019). El cas va arribar finalment a la sala civil del Tribunal Suprem, que va desestimar els recursos interposats per les parts d'aquell primer judici i va confirmar la sentència d'apel·lació del setembre del 2016 de l'Audiència de Madrid. En aquest primer judici, un dels fets que es va fixar com a controvertit és el que sembla constituir ara l'objecte principal d'aquest nou procediment: "El Rosco" de Pasapalabra és o no susceptible de ser protegit com a format autònom per la propietat intel·lectual? En cas afirmatiu, cal determinar si la societat holandesa demandant té els drets exclusius de propietat intel·lectual.