Hi ha aniversaris que no s'haurien de celebrar mai, que fan mal al cor de tota una societat. Quan la gent parla dels atemptats del 17 d'agost de 2017 a Barcelona, tothom recorda on era quan va rebre la fatídica notícia, aquella tarda calorosa d'agost a Barcelona i Cambrils no s'oblidarà mai, i tampoc les persones que hi van perdre la vida. Les portades d'aquest 17-A són un homenatge per a les víctimes i les famílies. M'he despertat pensant que un dia com avui certs diaris espanyols donarien una treva i se sumarien a l'homenatge, però per sorpresa (o no tant sorpresa), no ha estat així. El Mundo acusa l'independentisme català d'aprofitar els dubtes sobre els atemptats del 2017 per qüestionar el paper de la intel·ligència espanyola: "El soberanisme desesperat agita el 17-A contra l'Estat acusant el CNI". 


🔴 Barcelona commemora els 5 anys dels atemptats del 17-A | DIRECTE
 

el mundo
El Mundo

El País tampoc no oblida l'aniversari dels atemptats a Catalunya: "La soledat de les víctimes del 17-A". Precisament aquest titular és la queixa principal dels manifestants que aquest dimecres a les 12 del migdia recorreran els carrers del centre de Barcelona per denunciar abandonament per part de les institucions. Es tracta de víctimes, familiars, coneguts i simpatitzants que necessites explicacions i que es dirigeixen als serveis secrets espanyols i a les institucions europees per aclarir si hi va haver alguna implicació d'alguna institució en els atemptats. 

El País
El País

L'ABC carrega contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ocupa tota la portada amb una fotografia de la seva visita a l'illa de La Palma, a les Canàries: "Parada estiuenca per atiar la premsa i el PP". El president espanyol va visitar aquest dimarts La Palma on, en una atenció als mitjans, va descartar fer canvis al govern espanyol pròximament. "No entra en els meus plans fer una crisi de govern", va afirmar. Després que alguns mitjans publiquessin que Sánchez es planteja una renovació de l'executiu a la tornada de vacances, el president espanyol ho va negar i ho va atribuir a la voluntat d'una sensació d'inestabilitat. 

abc
ABC

Els incendis al País Valencià, tema destacat a La Razón: "Almenys quinze ferits amb cremades a Bejís". La magnitud de l'incendi és tal que els Bombers de la Generalitat han enviat dos avions de vigilància i atac i un helicòpter bombarder a la comarca valenciana de l'Alt Palància per ajudar a combatre el foc. També les paraules del president del govern espanyol sobre una possible remodelació del seu executiu: "Sánchez: 'No forma part dels meus plans una crisi al govern espanyol'". Sánchez va subratllar aquest dimarts a La Palma que el seu "és un govern estable que durarà fins al final de la legislatura".

la razón
La Razón

L'alerta islamista als centres penitenciaris, protagonista d'El Periódico: "Impotència a les presons davant els gihadistes radicals". El diari explica que a les presons hi ha una sensació de fracàs en la reinserció d'aquest tipus de presos perquè no acostumen a mostrar "penediment i neguen la seva culpabilitat". Barcelona commemora aquest dimecres el cinquè aniversari de l'atemptat a la Rambla i a Cambrils amb un acte de record al memorial instal·lat al Pla de l'Ós de La Rambla, entre d'altres actes. Fotografia per a l'inici de les obres per crear noves superilles a Barcelona: "Embut a l'Eixample. 

El Periódico
El Periódico

La Vanguardia atribueix a Kíiv el sabotatge en un complex militar en territori controlat per Rússia: "Ucraïna castiga la rereguarda russa a la península de Crimea". Fotografia de la Rambla plena de gent cinc anys després de l'atac terrorista: "Barcelona recorda avui les víctimes del 17-A, que demanen més solidaritat". Fins a 355 víctimes figuren en la relació de fets provats de la sentència, tot i que només 216 van sol·licitar algun tipus d'ajuda o indemnització al ministeri d'Interior, de les quals, ara com ara, 130 obtindran una compensació pels danys físics o psíquics causats amb un import global de 7,2 milions d'euros.

La Vanguardia
La Vanguardia

La situació de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, a la portada de l'Ara: "Borràs anirà al TC i a la justícia europea si no se la restitueix". Aquest dimarts al matí, el grup parlamentari de JxCat va demanar a la Mesa del Parlament que reconsideri l'acord que va prendre el 28 de juliol, amb el qual va suspendre de drets i deures a Laura Borràs. La presidenta de la cambra va ser suspesa en aplicació del 25.4 del reglament, després que se li obrís judici oral per un presumpte fraccionament de contractes quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Entrevista al comissari dels Mossos d'Esquadra Eduard Sallent sobre els atemptats del 17 d'agost de 2017: "La investigació no ha aclarit prou la relació d'Es-Satty amb el Daeix".

ARA
ARA

"Estat d'alerta", diu El Punt Avui sobre l'aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils d'ara fa cinc anys. Per la seva banda, Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats pel Terrorisme (UAVAT) ha denunciat l'abandó al que estan sotmeses les víctimes del 17-A per la desatenció de les administracions i la revictimització a la qual es veuen abocades moltes d'elles. També parla de la connexió de la xarxa de gas espanyola amb la francesa: "França no en vol saber res, del Midcat". 

El Punt Avui
El Punt Avui