La capital dels Països Baixos, Amsterdam, ha cancel·lat totes les celebracions per Cap d'Any organitzades per l'Ajuntament. La capital holandesa ha decidit desconvocar el compte enrere nacional i els espectacles de focs artificials a causa de l'augment de la taxa de contagis i hospitalitzacions diàries.

L'alcaldessa Femke Halsema ha decidit suprimir la celebració central a Museumplein. Allà és on es convoca el compte enrere nacional que dona peu al nou any, també els diferents espectacles musicals i els focs artificials en tots els districtes de la ciutat.

Un gruix de la població, reticent a vacunar-se

"A causa del ràpid augment en el nombre de contagis i dels ingressos hospitalaris, i les restriccions addicionals, el panorama és fosc. Ja que és molt incert com aniran les coses, i ja hem de fer importants inversions per aquests espectacles, no és responsable continuar amb els preparatius", ha explicat l'Ajuntament.

Els contagis als Països Baixos s'han disparat des que el govern holandès va decidir alleugerir les mesures restrictives a canvi del passaport covid. Tot i això, el ritme de vacunació en Països Baixos segueix aturat. Un 82,4% dels majors de 12 anys tenen ja la pauta completa, i un 85,9% té almenys una dosi, encara que es creu que entorn del 13% de la població no preveu vacunar-se de moment per raons que van des de l'escepticisme cap a la seguretat de les vacunes fins als motius religiosos.

La covid a Catalunya

El virus de la covid-19 agafa força al territori espanyol, després que aquest cap de setmana es detectessin 9.798 nous casos de persones infectades. Els indicadors de la covid mostren l’increment de la incidència del virus respecte setmanes anteriors: la incidència acumulada (IA) arriba als 82,02 punts. Això implica que, encara que ens trobem en risc mitjà, s'ha produït un creixement de 10,52 punts respecte a la setmana passada

Si comparem l'increment de la IA d'aquest darrer cap de setmana (10,52)  respecte a la del cap de setmana anterior (4,80 punts) veiem que ha augmentat més del doble. Així mateix, els casos arriben al voltant de 10.000, lluny dels 6.400 casos de la setmana anterior. Així ho mostren les dades de covid del Ministeri de Sanitat Espanyol

Per edats

Gairebé totes les franges d'edat se situen en un risc mitjà pel que fa a la incidència de casos, excepte els grups que engloben els joves d'entre 12 i 29 anys, amb un risc baix (45,49 punts). La franja d'edat amb una incidència de casos més alta és la que engloba els menors d'onze anys (119,1 punts), seguits de les persones d'entre 40 i 49 anys (95,8) de les d'entre 30 i 29 anys (86,82 punts), i les d'entre 60 i 69 anys. 

Això ens demostra que l'augment de casos no es concentra en un sector d'edat en concret, sinó que és generalitzat a totes les franges de la població. Qui té una incidència de casos més baixa és la franja que engloba els joves d'entre 12 i 19 anys i la que comprèn les edats de 20 a 29 anys amb risc baix i mitjà respectivament.

Imatge principal: Amsterdam - Unsplash