"Inclinació o afecció viva envers una persona o cosa". La definició d'amor de l'Institut d'Estudis Catalans es queda 'curta' per condensar tots els sentiments que una persona pot sentir per una altra. Garbuix d'emocions, sensacions poden recórrer autèntiques muntanyes russes pel cervell d'una persona que sent amor o estima vers algú. "En general, a l'estiu estem més relaxats, fet que pot comportar que ens tornem més hedonistes a la recerca de parella, estant més predisposats a deixar-nos portar", explica María Mavji, sexòloga i directora d'operacions a la plataforma de psicologia TherapyChat a ElNacional.cat. "També hi entra en joc l'autoestima i el fet que les altes temperatures puguin afectar a les nostres emocions amb la producció d'ocitocina, endorfines i serotonina, hormones que suposen un paper important a l'hora d'augmentar el nostre desig sexual". Així, doncs, tot sembla indicar que els amors d'estiu tenen una cosa que no tenen els amors d'hivern: una sèrie de factors que ens passen per alt i que provoquen unes condicions idònies perquè dues persones es trobin sota una pluja d'estels. 

Però i després de l'estiu què? És possible que un amor d'estiu passi a ser alguna cosa més? "Evidentment, és completament possible que un amor d'estiu es converteixi en una relació a llarg termini", destaca Mavji. "De fet, l'estiu té tots els ingredients necessaris perquè sigui un moment ideal per a conèixer a algú". Per normal general, destaquen que hi ha més temps d'oci on poder desconnectar, fer plans o conèixer gent nova. El secret també rau a bloquejar, de manera temporal, la rutina. Ajuda també el fet que els nivells d'estrès siguin inferiors.

"Amb aquesta desconnexió tendim a estar més relaxats i en aquest estat en poden sortir parts de nosaltres que son més impulsives, fins i tot podríem dir que ens tornem més hedonistes". En aquest sentit, insisteix també en el fet que "les altes temperatures poden afectar més a les nostres emocions". 

Pot una relació d'estiu passar a una relació 'més consolidada'?

"Les primeres setmanes que coneixem algú acostumen a ser més intenses i realment emocionants, més encara si ho fem a l'estiu. Tot és nou, comenceu a conèixer-vos millor i durant un temps us veieu atrapats en una bombolla", argumenta Mavji. Però, què passa quan s'acaben les vacances, el temps d'oci i el bon humor? Les relacions i les persones són complexes i cal tenir en compte una sèrie de factors en el moment de plantejar-se fer el pas.

Tenir cura de les expectatives és clau. "És molt important que quan tenim aquest tipus d'experiències o a mesura que vagin passant els dies, tinguem clar què estem buscant i què està buscant l'altre". En aquest sentit, Mavji ressalta que el més important és estar alineats, però perquè això passi cal tenir molta comunicació. Parlar les coses és clau per al bon funcionament de qualsevol relació. "Si una persona està més involucrada que l'altra, el xoc de realitat al final de l'estiu pot resultar molt dolorós".

L'autoconeixement també és una part molt important. "Si recentment has passat per una ruptura i no has acabat de tancar el dol i estàs iniciant una altra relació de nou, el millor seria centrar-te a curar o sanar aquella situació dolorosa abans de comprometre's amb algú altre. Si consideres que no estàs passant per un bon moment i que no podràs complir amb les expectatives de l'altre, sent sincers es poden evitar danys col·laterals", insisteix amb èmfasi Mavji. 

La realitat també és subjectiva. A l'estiu tot és més lluminós, més 'bonic' i podem dedicar més temps a l'altra persona perquè tenim més temps lliure i més predisposició. "Si volem intentar que aquesta relació duri en el temps, cal tenir en compte que aquest escenari només es dona uns mesos l'any i haurem de conèixer a l'altra persona en el seu dia a dia".

renee fisher N7oCVnnhgCA unsplash

Cors pintats a la paret / Unsplash

Un amor d'estiu fa menys mal quan s'acaba?

Un amor és un amor. N'hi ha de més intensos i més curts, d'altres de més llargs i no tan profunds. Sigui el que sigui, un dol és un dol. "El dol forma part de les ruptures, independentment de la seva duració o context", puntualitza Mavji. "En aquest sentit, encara que la relació hagi estat curta, la intensitat dels amors d'estiu fa que aquest tipus de ruptures puguin arribar a ser molt doloroses". 

En aquest sentit, la comunicació torna a agafar un paper molt important. "La manera com acabava aquesta relació és fonamental a l'hora de fer el dol. No és el mateix haver-ho parlat prèviament entre les dues persones, no hi hagi massa sentiments o que et facin un ghosting", és a dir, que l'altra persona desaparegui de la nit al dia sense donar cap explicació.

Des del mateix portal constaten que avui dia és una manera "molt freqüent" d'afrontar el final d'una relació i això pot provocar dolor a l'altra persona. Si has patit un ghosting, insisteixen que cal recordar de manera permanent que "tu no ets culpable". "És normal que apareguin preguntes que et poden posar en el focus a tu, però no tens control de com actuen els altres. Les accions ens defineixen i el fantasma queda retratat amb les seves accions". Així, Mavji subratlla que "aquesta acció parla més sobre l'altra persona que de tu".

Una altra cosa important que cal fer és connectar amb les emocions. "Permet-te sentir el dolor i la decepció, entenent que té més a veure amb l'altra persona que amb tu". "El silenci també és una reacció. El millor en aquests casos per poder tancar el capítol de la manera més saludable i poder seguir avançant és intentar no contactar amb aquestes persones i centrar-se en un mateix". 

"El dany psicològic que pot causar a l'altra persona és el mateix, qualsevol mena de rebuig activa en nosaltres circuits del dolor i cal saber com gestionar la ruptura i tancar, de manera sana, aquestes relacions", conclou Mavji.

 

 

 

Imatge principal: amor per hores, amor efímer / Unsplash