Els finals d'estiu solen portar implícit el final —i inici— d'una nova etapa. Diem adeu a la platja, les festes, les postes de sol i, sobretot, a unes certes companyies agradables. Què té l'estiu que és més propici a l'amor? Per què algunes relacions tenen un període de vida tan curt que amb l'arribada de setembre tot canvia? Són certs els amors d'estiu? Us ho expliquem a la secció de contingut d'estiu La Gandula d'ElNacional.cat.

💔 La tragèdia de setembre per a les parelles: per què hi ha més ruptures sentimentals aquest mes?

👀 4 cites diferents a Barcelona per sorprendre el teu 'match' de Tinder
 

"En general, a l'estiu estem més relaxats, fet que pot comportar que ens tornem més hedonistes a la recerca de parella, estant més predisposats a deixar-nos portar", explica María Mavji, sexòloga i directora d'operacions a la plataforma de psicologia TherapyChat. "També hi entra en joc l'autoestima i el fet que les altes temperatures puguin afectar a les nostres emocions amb la producció d'oxitocina, endorfines i serotonina, hormones que suposen un paper important a l'hora d'augmentar el nostre desig sexual".

El cas, però, és que els amors d'estiu es produeixen en situacions radicalment diferents de la vida quotidiana, i és molt freqüent que els elements que s'han creat per a aquest escenari no encaixin quan es torna a la rutina i els missatges i la comunicació s'esfumin. Un fet que pot comportar que aquesta relació, tan intensa, però a la vegada tan efímera, s'acabi. En aquest context, abisme. Què es pot fer per superar un amor d'estiu?

Com superar un amor d'estiu: trucs i consells

Des del mateix portal aconsellen 6 trucs per oblidar-te de l'amor d'estiu i intentar tornar a la rutina sense un gran daltabaix. O si més no, intentar passar de puntetes pel dolor o la tristesa que pot provocar la fi d'una connexió d'aquestes característiques. 

1. Centrar-se a tornar a la rutina

Quan una relació no evoluciona després de l'estiu, cal pensar que potser aquesta persona era només això, un amor d'estiu. En aquest sentit, una bona manera per intentar no donar-hi voltes eternes és focalitzar l'atenció en projectes nous o projectes que podrien començar i centrar-nos en nosaltres mateixos.

2. Acceptar la fi de la relació i el mal que això provoca

Pot ser que la intensitat d'aquesta relació d'estiu, t'afecti més del que esperaves. No passa res, sentir i experimentar emocions és una cosa normal (encara que no tothom té la sort o la desgràcia de fer-ho). Cal donar espai a aquestes emocions perquè de res serveix tancar-les en un armari amb pany i clau.

crush amor platonico unsplash
Expressió per definir l'amor platònic o un enamorament platònic / Foto: Unsplash

3. Comparteix el que t'ha passat amb persones de confiança

Tal vegada no siguis dels que pregona la seva vida al món. Tanmateix, de vegades va bé compartir les experiències viscudes, ressalten des del mateix portal. Això ajuda a posar paraules als sentiments, ordenar pensaments i validar emocions. Que ja ha quedat palès que és un fet important per poder anar avançant. 

4. Intenta no generalitzar

Tenir una mala experiència no vol dir que totes ho hagin de ser. Tot i que és una idea sovint difícil de recordar-se. La majoria de vegades, els amors d'estiu són amors que no tenen a veure amb els que passen la resta de l'any.

5. Tenir cura d'un mateix

És important trobar espais per cuidar-se a un mateix, ja sigui des del punt de vista físic com mental. Des de TherapyChat ressalten que és important trobar i fer activitats o coses que ens vinguin de gust. Cal rodejar-se de gent que et carrega d'energia i allunyar-se dels que simplement te la xuclen, com si es tractés d’una sangonera. 

6. Noves aventures

Conèixer a algú no és fàcil. Des del mateix portal ressalten, però, que si s'està preparat mentalment, es poden fer diferents activitats per (re)connectar amb algú.

"Tot i que el concepte d'amor d'estiu pot ser sinònim de passatger, la realitat és que la intensitat amb la qual ho vivim ens marca i probablement ens recordem d'ells per sempre. Quedar-se amb el punt bo de cada situació és el millor que podem fer per superar el final d'aquestes experiències", constata Mavji.