La tempesta tropical Nate va descarregar dijous amb força en forma de pluges, que han afectat especialment a Nicaragua, d’on són 11 dels 23 morts comptabilitzats, i a Costa Rica, el país més afectat, amb almenys 8 morts, 17 desapareguts, 7.000 refugiats, inundacions i danys a infraestructures i l’agricultura.

Les autoritats costa-riquenyes han qualificat Nate com “un dels pitjors desastres naturals” que mai ha patit el país. El seu president, Luis Guillermo Solís, va declarar ahir l’emergència nacional per agilitzar la mobilització de recursos per atendre als damnificats, que a hores d’ara s'hospeden en 95 albergs.

Les classes han estat suspeses a nivell nacional i el Govern ha donat el dia lliure als treballadors públics, exceptuant aquells que hagin d’atendre en la emergència.

Caos a Costa Rica per les inundacions

Tot i no impactar directament a Costa Rica, sí que les pluges han fet que s’acumuli una quantitat important d’aigua: tot el que ha plogut en les darreres 24 hores equival a la mitjana de tot l’octubre de l’any passat.

Comunitats senceres i comerços han patit les inundacions, que en alguns casos han fet que l’aigua arribi a l’altura del sostre; plantacions agrícoles , ponts -els quals s’han esfondrat- i carreteres també s’han vist afectades. A tot això se li han de sumar les 500.000 persones que s’han quedat sense servei d’aigua potable, i les 18.000 que no tenen electricitat.

Els aeroports funcionen de manera habitual, tot i que algunes aerolínies han suspès aquest dijous almenys una vintena de vols, com a mesura preventiva.

Es preveu que aquest cap de setmana tornin les fortes pluges a Costa Rica. Per aquest motiu s’ha pres la decisió de cancel·lar el partit d’eliminatòria del Mundial de Rússia que havien de disputar contra Hondures dissabte, com també s’ha posposat la jornada 13 del torneig d’Apertura local programada pel cap de setmana.

Nicaragua: 11 morts i més de 7 desapareguts

El Govern de Nicaragua ha confirmat que han mort 11 persones i n’han desaparegut unes 7, a causa de diversos successos, però principalment aquests ciutadans nicaragüencs s’han vist arrossegats per la corrent creixent dels rius de les zones rurals quan intentaven creuar-los.

La vicepresidenta i primera dama de Nicaragua, Rosario Murillo, ha precisat que són 10 les persones mortes, entre les quals es troben tres habitants del municipi de San Juan de Limay, al departament d’Estelí, situat al nord del país. Les autoritats de socors han declarat que les pluges han afectat a 25 municipis ubicats en 11 dels 15 departaments del país. A més a més, els reports oficials preliminars indiquen que hi ha uns 2,764 habitatges abnegats, la gran majoria al departament de Rivas, a les costes del Pacífic de Nicaragua, i a Chontales.

Les autoritats mantenen l’alerta groga a Nicaragua des de dimecres.

Alerta groga a Hondures i una víctima mortal a Panamà

A Hondures, la Comissió Permanent de Contingències (COPECO) ha declarat l’alerta groga de vigilància per a 16 departaments del país, on almenys han mort 3 persones i unes altres 3 han estat donades per desaparegudes, a causa de les pluges derivades dels fenòmens naturals que s’estan produint al Carib i al Pacífic, segons informen fonts oficials. Dels tres morts, l’últim va aparèixer ahir a la nit, quan  es va desbordar una congost per les pluges associades al temporal Nate.

A Panamà ahir es va trobar el cos d’una dona que va desaparèixer la nit anterior en un naufragi prop de la Badia de Panamà, front de la capital. Les autoritats de socors panamenyes mantenen un avís de prevenció davant de les pluges amb vents forts registrades en les darreres hores, i també han informat d’algunes destrosses, com la caiguda de 17 arbres, alguns lliscaments de terra a carreteres d’interior, despreniments de sostres i inundacions de cases en comunitats de la província de Veraguas i Chiriquí, aquesta última fa frontera amb Costa Rica.

Previsió per als pròxims dies

Es preveu que en les pròximes hores Nate creui el nord-est de Nicaragua per sortir novament al mar Carib, on podria enfortir-se i dirigir-se posteriorment cap a la península de Yucatán (Mèxic), on podria impactar en les últimes hores d’avui divendres, segons va indicar ahir per la tarda en un butlletí el Centre Nacional d’Huracans (CNH) dels Estats Units.