Collir bolets no és gratis a tot arreu. L’Ajuntament d’Alins, al Pallars Sobirà, ha aprovat una ordenança que fixa una taxa de 5 euros al dia per poder recol·lectar bolets. Aquest pagament permetrà recollir un màxim de 10 quilos per persona a les zones boscoses del municipi. L'alcalde d'Alins, Manel Pérez, ha explicat a Pallars Digital que amb aquesta mesura es vol evitar el descontrol que es viu a la Vall Ferrera durant la temporada. Pérez ha afegit que es vol limitar l'accés massificat al bosc i també el de vehicles motoritzats, a més d'evitar els efectes dels boletaires en llocs molt freqüentats, com degradació, brutícia i desequilibri mediambiental. A més a més, l'alcalde ha detallat que la taxa servirà per al manteniment de les pistes i els espais forestals.

Més municipis a Catalunya amb taxes

Fa extensiva així la regulació de l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Araós, que fa gairebé una dècada que aplica aquesta ordenança per minimitzar l’impacte de l’afluència massiva de boletaires al bosc, especialment en els més freqüentats com el de Virós d’Araós, el de Virós d’Ainet de Besan, la muntanya d’Alins o a Àreu, a la Vall Farrera. Dins d’aquesta àrea protegida al Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Ajuntament d’Esterri de Cardós també aplica una taxa per la recol·lecció als boscos de la seva propietat. Concretament, l'Ajuntament d'aquest poble cobra 3 euros per persona al dia i un màxim de 10 de quilos als boscos del municipi. Aquesta regulació també s’aplica des de l’any 2014 a la Vall d’Aran, que prohibeix la recollida de bolets excepte a veïns, residents i turistes que pernoctin a la vall.

La previsió era estendre aquesta proposta a boscos del Parc Natural de l’Alt Pirineu als municipis de Sort, Rialp, Soriguera, Alt Àneu i Montferrer i Castellbò. No obstant això, no es va arribar a un consens sobre si fixar una taxa per accedir al bosc, limitar la quantitat de bolets per persona i establir sistemes similars als vedats de caça. En aquest sentit, el director d'aquest Parc Natural, Marc Garriga, ha apuntat als mitjans de la localitat que aquestes iniciatives municipals poden ajudar a fomentar la consciència de cuidar l’entorn i els boscos, encara que “l’interessant seria una regulació més àmplia i ambiciosa que beneficiaria el territori, evitaria situacions de massificació i ajudaria a obtenir beneficis dels recursos naturals”, ha subratllat Garriga.

Massificació als boscos

L'ordenança publicada la setmana passada al butlletí de la Diputació, el BOP, afecta tant els boscos de titularitat pública com privada i determina que "els titulars de finques particulars podran prohibir explícitament la recollida de bolets en els terrenys de la seva propietat". L'ordenança també prohibeix recollir bolets durant la nit i estableix un horari que va des d'una hora després de la sortida del sol fins una hora abans de la posta. Els espais estaran senyalitzats i es vigilarà el compliment de la norma.

La situació a la resta de l'Estat espanyol és totalment oposada. La majoria de comunitats de l'Estat tenen algun tipus de regulació, sigui una limitació esporàdica o permanent. A Andalusia, des del 2015 està fixada la recollida esporàdica de bolets i tòfones silvestres a 3 quilos. També a altres comunitats autònomes com Castella i Lleó, La Rioja i l'Aragó, la recol·lecció es limita a 3 quilos per persona o un volum aparent de 10 litres, amb permisos esporàdics. A Galícia i el País Basc es limita a 2 quilos per persona i dia. A Castella-la Manxa puja el límit fins als 5 quilos. Per últim, al País Valencià puja a 6, i a 7 a Extremadura, mentre que a Navarra es limita a 30 bolets per persona i dia.