La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments a la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com aprofitar al màxim un formatge que s'ha assecat a la nevera i d'una manera d'allò més senzilla.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Com aprofitar el formatge sec

A tots ens ha passat que tenim un formatge a la nevera durant massa dies i se'ns acaba assecant de més. Si mai se t'asseca un formatge, no el llencis, aprofita'l amb aquests trucs de cuina.

Per a recuperar el formatge, embolica'l amb paper humit i embolcalla'l amb paper film. Deixa'l reposar un parell d'hores i ja l'hauràs recuperat del tot. Veuràs com el formatge torna a tenir textura i es torna més tendre. Però si el formatge és molt, molt sec, i veus que no s'ha recuperat del tot, hi ha alternatives per posar-hi solució.

Fes conserva de formatge en un pot amb oli. Talla el formatge a daus i posa'l en un pot de vidre amb una fulla de llorer, un bitxo i farigola. Omple el recipient d'oli fins dalt i deixa-ho confitar durant almenys una setmana. Obtindràs un formatge deliciós, però també un oli diferent amb gust de formatge.

Per aprofitar un formatge molt sec pots ratllar-lo i fer-lo servir com vulguis: per gratinar, per afegir a la pasta...

frame 01 consells ada 14
Aprofita el formatge que et sobra amb aquesta recepta deliciosa. / Foto: Raquel Sánchez

Per últim, si vols fer una recepta més ràpida, per aprofitar un formatge molt sec pots ratllar-lo i fer-lo servir com vulguis: per gratinar, per afegir a la pasta... Però la recepta més divertida és, sens dubte, el cruixent de formatge. Ratlla el formatge i posa'l en una safata de forn amb una mica d'orenga i pebre vermell. Posa-ho al forn, sense aire, durant 15 minuts a 180 graus. Quan ho treguis, en calent, posa-ho en un corró per a que el cruixent agafi una forma ondulada, i a gaudir!

T'han semblat interessants i útils aquests consells? Prepara't per descobrir tot un món nou i profund sobre desenes i desenes de productes i aliments de tota mena. En un futur pròxim passaran per la revisió cuinòfila i sàvia de l'Ada consells que no podem revelar encara. Mentrestant, pots aprofitar per recuperar el tip de la setmana passada, i descobrir com fer una massa de pizza perfecta. Fins a la setmana vinent!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!