La Direcció General de Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor ateses les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya. Les previsions indiquen que l'onada de calor afectarà de manera generalitzada el territori a partir d’avui i fins a mitjans de la propera setmana. Les temperatures màximes extremes afectaran tot el territori excepte les comarques del Pirineu.

L'Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla d’Actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut de les persones, en la seva fase d’alerta.

La calor s'intensificarà demà divendres i dissabte i l’augment de temperatures es notarà especialment al Prepirineu. No obstant, es preveu que les temperatures més altes s’assoleixin a les comarques de l’Alt Empordà, la franja de Ponent i a les Terres de l’Ebre. L’episodi podria allargar-se a mitjans de la setmana vinent. D’altra banda, a les comarques del Pirineu es preveuen ruixats de tarda amb forma de tempestes locals.

A més, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya  ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut .

Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha activat també els protocols previstos per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut de les persones, en la seva fase d’alerta. S’activen dos operatius específics per atendre especialment els col·lectius més vulnerables.

En la via pública, un dispositiu de professionals sortirà al carrer en les franges de més calor per repartir aigua a les persones sense sostre i informar-les de la possibilitat d’utilitzar els espais climatitzats durant les hores de més calor. Aquests professionals alertaran també els serveis d’emergències mèdiques en cas de detectar alguna persona en situació de risc pels efectes de la calor.

Quan a les persones vulnerables, l'Ajuntament de Barcelona a través dels serveis de teleassistència, atenció domiciliària i dels centres de serveis socials, farà tasques d’informació, acompanyades d’un seguiment i control sistemàtic de les persones considerades fràgils.