La decisió del Procicat de mantenir el confinament comarcal com fins ara ha provocat la indignació d'alguns municipis de la ciutat de Barcelona i les Terres de l'Ebre. 

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, havien obert la porta a aplicar un nou sistema de restriccions de mobilitat basant-se en la divisió territorial per vegueries, una mesura esperada per diversos municipis catalans.

Aglomeracions als parcs i platges de Barcelona

En una intervenció al programa de TV3 Tot Es Mou, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat sentir-se "decebut" davant la decisió del Govern. "A la ciutat de Barcelona tenim una densitat de 16.000 habitants per quilòmetre quadrat, es tracta d'una de les ciutats més denses d'Europa. Estem veient que, els caps de setmana, les platges urbanes, així com els parcs o altres espais de lleure, s'omplen molt. Es fa molt difícil complir amb les normes de seguretat". 

En aquest sentit, el tinent d'alcalde considera que "el sistema de vegueries és molt més coherent amb la mobilitat natural de l'Àrea Metropolitana". "No és normal que ens podem moure entre Barcelona i l'Hospitalet, però no amb Cornella, que és un desplaçament que es produeix constantment entre setmana", ha afegit. 

Els habitants dels pobles necessiten comprar a les ciutats 

En el cas de les Terres de l'Ebre, la crítica al manteniment del confinament comarcal és ben diferent. L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha assegurat al mateix programa de TV3, que els habitants dels pobles petits del territori "necessiten desplaçar-se cap a Tortosa per comprar o fer gestions". 

"Les Terres de l'Ebre som un territori que, atesa la baixa densitat de població que tenim -entre les 4 comarques no arriba als 180.000 habitants-  necessitem tenir aquesta ampliació de la mobilitat".

En aquest sentit, ha assegurat sentir-se "enganyada pel Govern", ja que després de la reunió amb Miquel Sàmper la passada setmana "vam sortir pensant que la decisió seria una altra". "El Procicat no ha escoltat el territori", ha lamentat.

Ha subratllat que Tortosa és una ciutat de serveis," amb activitat cultural de la qual no disposen altres pobles més petits".

Tortosa té els contagis controlats

D'altra banda, també ha fet al·lusió a la viabilitat d'aquesta divisió atès que "no s'ha produït un increment de contagis de Covid al nostre territori" a les Terres de l'Ebre.

A més, ha insistit en el fet que aquest model "ja es va aplicar amb la mobilitat per regions sanitàries creades després de la primera onada". "No és una cosa que ens inventem nosaltres", ha conclòs. 

Ambdós polítics esperen que la situació canviï el pròxim 26 d'abril, data en la qual finalitza l'estat d'alarma implantat pel govern espanyol

 

Imatge principal, control per les restriccions de mobilitat per la Covid / ACN