Ja es donava per fet que hi hauria una segona pròrroga de l'estat d'alarma pel coronavirus. I així serà finalment. Després de reunir-se aquest dissabte amb els comitès tècnic i científic de gestió de la pandèmia, Pedro Sánchez ha decidit allargar dues setmanes més, fins al 26 d'abril, les mesures de confinament. Així n'està informant als principals portaveus parlamentaris. Aquesta nova pròrroga també haurà de ser aprovada pel Congrés dels Diputats, probablement dimecres o dijous de la setmana que ve. Els suports ja els té garantits.

De moment, només se sap que Pedro Sánchez ha decidit prorrogar de nou l'estat d'alarma, com li havien demanat les autoritats sanitàries. Serà el mateix president espanyol qui aquest dissabte ho comunicarà en una compareixença pública des de La Moncloa. Encara es desconeix si serà en els mateixos termes, de confinament total, o no. Sobre la taula, com admetia Fernando Simón, també es contempla algun "relaxament". El ministre Salvador Illa va posar l'exemple de permetre sortir al carrer amb nens o fer esport a l'aire lliure. També es contempla l'ús generalitzat de mascaretes de protecció.

Aquesta nova pròrroga, de l'11 fins al 26 d'abril, haurà de ser aprovada pel Consell de Ministres, que es reunirà de forma ordinària aquest dimarts. Després haurà de rebre l'aval de la majoria simple del Congrés dels Diputats, que previsiblement celebrarà un ple dimecres o dijous de la setmana que ve.

El cap de l'oposició, Pablo Casado, ja ha garantit el seu suport. En la conversa que han mantingut aquest dissabte al migdia, el líder conservador li ha "tornat a transmetre el suport del PP per a les mesures de contenció". Casado ha advertit que "la lleialtat i la unitat exigeixen eficàcia i transparència".

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món