L'Ajuntament de Sant Adrià manté a les deu de la nit d'aquest divendres que no pot autoritzar el Barcelona Beach Festival, poques hores abans que comenci l'esdeveniment. En declaracions a l'ACN, l'alcaldessa del municipi, Filo Cañete, s'ha mostrat dolguda per la situació, més encara després que els organitzadors hagin anunciat una querella contra ella i hagin acusat el consistori de presentar els documents fora de termini, però manté en què l'Ajuntament no té les competències "legals" per emetre l'informe que falta per a la llicència. Cañete defensa "la seguretat per davant de tot" i recorda que els únics que poden elaborar aquest informe són els Bombers, i que malgrat les declaracions del director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS), Joan Delort, que ha opinat que no hi ha "cap impediment" per tirar endavant amb el festival i que en altres ocasions s'ha tirat endavant sense autorització, segueixen sense signar l'informe necessari. Recorda, a més, que "encara estem dins de termini". De moment, el consistori ha precintat el recinte en coherència amb la denegació de llicència.

Sense llicència pel BBF

La denegació del permís municipal per fer el festival ha estat la conseqüència d'un procés que va començar pel gener. Aleshores, Live Nation, promotora del certamen, va presentar el projecte per a aquesta edició. "Pel març, però, en van presentar un de modificat", ha explicat Cañete, que ha afegit que, a més, hi va haver diversos "requeriments" d'informació del consistori que els promotors van anar complimentant. L'última documentació, la referida precisament a l'informe de seguretat dels Bombers, va arribar el 22 de juny. És cert que és l'administració local qui la passa a l'autonòmica, però només en qualitat de mitjancera. El mateix 22 el consistori va trametre la documentació, i el 28 van rebre comunicació dels Bombers per la mateixa plataforma en què anunciaven que no farien informe perquè quedava fora de termini. Davant d'això, la batllessa insisteix que l'Ajuntament no pot atorgar la llicència.

Qui té la responsabilitat?

El director general dels Bombers, Joan Delort, ha opinat avui que sí que es podria tirar endavant l'activitat, amb el benentès que l'informe dels Bombers es podria continuar tramitant, però Cañete creu que aquesta via fa només referència a casos en què hi ha hagut "silenci administratiu", que a parer seu no és el cas, per la negativa expressada pels Bombers el 28. Tampoc creu que l'enginyer municipal tingui "les competències" per emetre un informe que és potestat dels Bombers. El rerefons de la qüestió és, doncs, sobre qui recauria la responsabilitat en cas que hi hagués alguna situació no desitjada. "Qui m'assegura que no n'hi haurà cap?", es pregunta l'alcaldessa després de sentir les paraules de Delort. En tot cas, Cañete creu que encara són preceptius els 15 dies de termini per contestar a la petició, per la qual cosa afirma que si en les hores vinents hi hagués un canvi de posicionament dels Bombers, l'Ajuntament "estaria en disposició de revertir la negativa" a donar la llicència. De fet, afirma que el consistori "ja ho tenia tot a punt" per donar el sí, encara que s'ha mostrat pessimista davant la pregunta de si creu que la situació podria canviar. Ara com ara, doncs, el festival continua sense llicència. Per la seva banda, Live Nation ha emès un comunicat en què traspassa la responsabilitat administrativa a l'Ajuntament i anuncia una querella contra Cañete i contra la primera tinenta d'Alcaldia, Ruth Soto, pels perjudicis que li pot causar cancel·lar un esdeveniment al qual s'esperen 25.000 assistents d'arreu del món.