El curs vinent tindrà tres elements bàsics: hàbits higiènics, grups estables de convivència i detecció precoç de casos. Així ho han anunciat en una roda de premsa conjunta el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló. També han anunciat que, pel pròxim curs, es farà una inversió extraordinària de 370 milions d'euros, 233 dels quals aniran destinats a la contractació de personal docent i no docent. Concretament, uns 5.000 treballadors més. 

Des del sindicat majoritari d'educació USTEC han titllat aquest anunci de "propagandístic" i "decebedor". "Si falla la primera premissa de la consellera, que els nens no encomanen, estem destinats a la improvisació", ha detallat el portaveu d'USTEC, Ramon Font, en conversa amb ElNacional.cat. Vergés ha explicat que "menys d'1% de proves PCR confirmades corresponen a menors de 15 anys i només un 8% té menys de 30 anys". Per tant, "la càrrega viral és menor que en les persones adultes. Un 99% té un quadre lleu o asimptomàtic". 

El "món ideal"

"USTEC està desitjant que tingui raó", ha remarcat Font. I ha subratllat d'aquesta manera que "es parla de dos mons ideals". "D'una banda, la dels fills únics, perimetrar grups és impossible, la ràtio és alta i és complicat que els germans no es relacionin entre ells. L'altre món ideal són els especialistes. A la Primària n'hi ha d'anglès, educació física i música, però a la Secundària les coses canvien".

Pel que fa a la contractació, des del sindicat avisen que no n'hi haurà prou. "Que hi hagi contractacions és una petita ajuda", ha comentat. Tot i això, asseguren que les contractacions haurien de ser molt més altes, i parlen de 44.150 professionals.

nens jugant acn

Nens i nenes jugant / ACN

En relació als nous professionals que aniran a cada centre, Bargalló ha explicat que les negociacions amb els sindicats per parlar de les condicions començaran aquest dilluns mateix. Per altra banda, també ha insistit que aquest personal s'incorporarà al centre a partir del dia 1 de setembre però els centres educatius ja sabran a finals de juliol quants professors nous tindran de cara el curs vinent.

El conseller va anunciar fa uns dies que el curs 2020-2021 començarà el 14 de setembre i amb grups "segurament de més de 15" alumnes, que formaran part dels grups de convivència com s'ha explicat durant la roda de premsa. 

Grups de convivència

Els grups de convivència seran unitats formades per nombre determinat d'alumnes i un professor. En aquest context, els nens i nenes podran anar sense mascareta. "La unitat de convivència sempre serà la mateixa. Els mateixos alumnes i els mateixos professors que podran tenir contacte directe sense mascareta", ha matisat el conseller.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat