El primer balanç del Gran Recapte d'Aliments preveu superar els quatre milions de quilos d'aliments bàsics recollits, segons les primeres dades que ha facilitat l'organització, la qual cosa apunta al fet que s'aconseguirà una xifra final similar o superior a la de la passada edició, en la qual es van lliurar més de 4,6 milions de quilos d'aliments.

Aquest primer recompte recull les xifres de Girona, Tarragona, Lleida, i les delegacions comarcals de Barcelona, a les quals se sumen els aliments rebuts en el magatzem de Barcelona, i part dels quals encara estan en els establiments i les plataformes logístiques dels mercats i les cadenes de distribució, ha informat l'organització en un comunicat.

Han agraït la participació dels milers de ciutadans que han fet possible aconseguir aquest volum de donacions, i també han subratllat el treball dels voluntaris que han fet possible la campanya, malgrat que el mal temps pot haver afectat la participació en el sud de Tarragona.

L'organització ha explicat que des d'aquest dissabte s'estan duent a terme les tasques de classificació de tots els aliments que s'han rebut.

La classificació dels aliments que provenen de la ciutat i rodalies de Barcelona es realitzarà en la nau cedida pel Parc Logístic de la Zona Franca, i els voluntaris seran traslladats fins a aquest punt amb un servei d'autocars que ha cedit l'empresa Moventia, i que enllaça la seu del Banc d'Aliments de Barcelona i la nau.

El gran recapte d'aliments d'aquest any va començar ahir amb un acte al mercat de les Corts de Barcelona, amb l'assistència del president del Banc d'Aliments de Barcelona, Eduard Arruga, qui ha animat avui, amb un missatge en les xarxes socials, a donar productes amb alt valor nutritiu i proteic, com llet, oli i conserves, i aliments per a nens.

Segons ha detallat l’organització, no es fixen un topall concret però volen augmentar el recapte en productes d’alt valor alimentari, amb bona conservació i que no requereixin un gest energètic molt alt per cuinar, com oli, llet o conserves.

4,6 milions de tones són insuficients, segons l'organització

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va emfatitzar en la presentació de la campanya que “hi ha una cita amb la solidaritat i el voluntariat”, i els organitzadors van voler recordar que els 4,6 milions de quilos recaptats el 2015 són molt pocs per atendre les 235.000 famílies que necessiten aliments a Catalunya.

Puigdemont va afegir que no es poden acceptar “emergències alimentàries, de llar i energètiques perquè tenim recursos”, i va insistir que s’han de distribuir millor per erradicar la pobresa.

Catalunya ha estat una comunitat pionera en el recapte d’aliments. Va iniciar-se l’any 1987, i posteriorment va estendre’s per tota Espanya, Portugal, França, Itàlia i Polònia.

40 persones amb discapacitat són voluntàries

Segons el Grup Pere Mata de Reus, un total de quaranta persones que pateixen discapacitat mental participen a la iniciativa com a voluntaris.

Al marge d’ajudar a recaptar menjar aquest cap de setmana en el Gran Recapte, també participen com a voluntaris en tasques de classificació del Banc d’Aliments.

La iniciativa s’emmarca en les actuacions del projecte de voluntariat ‘Implica’t’ per tal de facilitar la inclusió social i lluitar contra l’estigma social.