"És molt important que la Direcció General de la Policia de Mossos anunciï que han iniciat una investigació sobre la lesió de la noia que ha perdut l'ull". Així comença el comunicat d'Irídia, el col·lectiu que porta la defensa de la noia que va perdre la visió d'un ull, presumptament a conseqüència de l'impacte d'un projectil de foam dimarts a la nit després de les concentracions contra la detenció i empresonament de Pablo Hasél.

Aquest matí Interior ha anunciat la investigació i que s'havien posat a disposició de la vícitma i els seus famíliars. "Estem en contacte amb la família i amb Irídia —que porta la representació legal— per facilitar tot el que necessitin", ha dit el director general de la Policia, Pere Ferrer, qui ha "lamentat profundament" els fets.

Tot i que els projectils de foam son armes de precisió i els protocols diuen molt clar que no es pot disparar per sobre de la cintura, el portaveu del cos, Joan Carles Molinero, ha explicat que "no és el mateix disparar a una figura immòbil que al carrer", i tot i que la Direcció General de la Policia vol fer "una investigació diligent per saber què ha passat", Molinero adverteix que la investigació "no serà fàcil". 

Irídia, també, s'ha posat a disposició dels Mossos per col·laborar en la investigació i incideix a dir que "s'han d'esclarir els fets i s'han de millorar els mecanismes de prevenció per evitar que es dispari foam a la zona del cap".

Ahir a la nit, almenys en tres casos es va disparar foam al cap. També va haver-hi casos greus l'octubre del 2019. Irídia recorda que "són armes de precisió. És molt greu que hagi tornat a passar".

El col·lectiu d'advocats insta "tots els grups parlamentaris de Catalunya a realitzar una anàlisi en profunditat sobre el model d'avaluació, investigació i control del cos de Mossos". I insisteix que "és urgent i confiem que s'aprovi en la primera Comissió d'Interior del Parlament configurar una comissió".

Segons Irídia, "en aquest debat és necessari analitzar si els mecanismes de control de les armes foam són suficients per garantir que no torni a passar així com introduir nous mecanismes. És la manera de revisar en profunditat el model i avançar cap a un model millor per garantir drets humans".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat