Segurament has sentit més d’una vegada la recomanació de no mirar la televisió abans d’anar a dormir. Tanmateix, moltes persones troben que escoltar algun tipus de so –audiollibres, música suau, podcasts o fins i tot programes de televisió– pot ser una eina útil per relaxar-se i agafar el son. De fet, un estudi del 2018 va revelar que més de la meitat de les persones amb trastorns del son utilitzen la música com a ajuda per dormir. Tot i això, la qüestió no és tan senzilla: mirar pantalles abans d’anar al llit s’associa amb una mala higiene del son. Però, què passa si només escoltes, sense mirar?

"És com el conte de Rissos d’Or", diu la doctora Rachel Salas, experta en medicina del son i professora de neurologia a la Universitat Johns Hopkins de Baltimore. "No es tracta de seguir una única regla per tothom, sinó de trobar allò que funciona per a tu: la rutina, l’entorn, tot plegat". Cada persona és un món, i hi ha qui s’adorm perfectament mentre sent sons familiars. Ara bé, hi ha certs aspectes a tenir en compte per treure’n el màxim profit sense afectar la qualitat del descans.

El secret no és el que escoltes

Tal com recull la CNN, segons la doctora Shalini Paruthi, especialista en medicina del son al Veterans Hospital de St. Louis, l’element clau no és el que escoltes, sinó com et fa sentir. “Si el contingut t’activa o et manté massa atent, pot substituir hores de son, i això és perjudicial”, explica. Per a una salut òptima, recomana dormir com a mínim set hores per nit. En canvi, sons previsibles i calmats poden enviar senyals al cos que és hora de desconnectar. "Si forma part de la teva rutina i et reconforta, endavant", afegeix Salas.

Per a la psicòloga especialitzada en son Lindsay Browning, del Regne Unit, la clau és escollir contingut que acompanyi cap a la son, no que l’entorpeixi. “Evita coses massa interessants que et mantinguin despert per seguir el fil. Millor un conte per dormir o un capítol ja escoltat que un thriller que et deixi en tensió”.

Una banda sonora relaxant pot facilitar l’inici del son, però si es manté tota la nit, podria ser contraproduent. “El millor és programar un temporitzador perquè el so s’apagui un cop ja t’has adormit”, recomana Browning i recull la CNN. El cervell pot reaccionar fins i tot a petits canvis inesperats en el so, com pujades de volum o sorolls sobtats, encara que no arribis a despertar-te del tot. Aquests microdespertars, tot i no ser conscients, poden interferir en la qualitat del descans. Sons constants i suaus, com el soroll blanc o l’ASMR, poden ser molt útils, sobretot en entorns sorollosos. “Si vius en una zona on la gent fa xivarri a la nit, aquests sons poden esmorteir el soroll ambiental i protegir el teu son”, afegeix Salas.

Quan el problema és l'insomni

Per a moltes persones, escoltar música o sons és una manera de calmar la ment quan el cap no para de donar voltes. Tot i això, és important treballar-hi durant el dia. “La clau és abordar aquestes preocupacions abans que arribin al llit”, suggereix Browning. Proposa dedicar un moment del dia per pensar en el que ens inquieta o fer servir tècniques com la barreja cognitiva, que consisteix a pensar paraules aleatòries i sense càrrega emocional per distreure la ment. "És molt més efectiu aprendre a calmar una ment agitada que intentar tapar-la amb soroll extern", constata Browning.

Si després de dues o quatre setmanes de provar amb so per dormir, no hi ha millora, potser és hora de consultar un especialista en medicina del son. “Hi ha tractaments molt efectius, com la teràpia cognitivoconductual per a l’insomni o, si cal, l’ús de medicació", conclou Paruthi i recull la CNN.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!