Retornar a l’avinguda Príncep d’Astúries el seu nom original. Això és el que pretén una plataforma veïnal que, des del dia de Sant Jordi, recull signatures per forçar l’Ajuntament de Barcelona a canviar un nom tan monàrquic, com el de Príncep d’Astúries, pel de Riera de Cassoles, que és com s’anomenava la via al segle XIX.

Demà al matí, els membres de la Plataforma Riera de Cassoles tenen previst entregar a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de Barcelona, les firmes necessàries per poder tirar endavant el canvi de nom. Durant el dia d’avui acabarà el recompte que, tot i que encara és aviat per dir-ho, podria arribar als 5.000 suports. Superen “amb escreix”, la quantitat requerida per incloure la iniciativa ciutadana dins l’ordre del dia dels plens dels dos districtes. Necessitaven 600 signatures de veïns de Gràcia i 700 de veïns de Sarrià-Sant Gervasi —se’n requereixen dels dos indrets perquè el carrer transcorre al llarg dels dos barris—.

La idea del canvi de nom va sorgir quatre anys enrere, però segons explica un dels membres de la plataforma, en Ramon Lloses —incorporat recentment al grup—, “l’auge dels moviments veïnals i els fets de l’1-O van donar embranzida al projecte”. El suport que ha rebut la Plataforma ha superat totes les expectatives i, sobre si aquest suport té a veure amb l’independentisme o amb la recuperació dels noms antics, Lloses assegura que “hi ha de tot, encara que més partidaris del primer argument que no pas del segon".

El canvi de nom es produirà a través d’un procés de participació ciutadana. Un cop entregades les signatures, la proposta passarà pels consells de districte de Gràcia i de Sarrià-Sant Gervasi. Després es debatrà a la comissió del Nomenclàtor i tot seguit, es portaran al plenari. Lloses assegura que li faria “il·lusió” que el canvi de nom coincidís amb la inauguració de la reforma de l’avinguda.

L’avinguda Príncep d’Astúries s’anomenava durant el segle XIX Riera de Cassoles perquè era justament això, una riera. Durant la República, entre el 1931 i el 1939, va passar a anomenar-se Enric Prat de la Riba per després ser batejada amb el nom d’Avenida del Príncipe de Astúrias, tot i que va acabar catalanitzant-se.

La Plataforma Riera de Cassoles entregarà les signatures demà a dos quarts de 10 del matí a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà, a la plaça Sant Miquel de Barcelona.