Activistes han llençat pintura lila a la façana del Palau Episcopal de Barcelona pel 8-M, per protestar contra les posicions de l'Església sobre l'avortament i els drets reproductius de les dones —abans de la manifestació feminista d'aquest divendres a la tarda—. Les activistes són de l'entitat Futuro Vegetal, coneguda per les accions reivindicatives amb obres d'art i patrimoni cultural.

🟣 8 de març: Dia de la Dona, DIRECTE | Vagues, manifestacions i protestes a Barcelona i Catalunya

Amb motiu del Dia de la Dona Treballadora, les ecologistes han pintat de lila la façana de la residència oficial de l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, mentre han exhibit una pancarta amb la frase "La dominació de la dona i de la naturalesa comparteix causa: el patriarcat. Per un planeta ecofeminista". Així, han criticat els posicionaments d'Omella respecte de la salut sexual i reproductiva, la interrupció voluntària de l'embaràs o la llei trans. També han volgut denunciar que Omella es va negar a comparèixer a la comissió d'investigació de la pederàstia al Parlament. Mitjans de comunicació com La Directa han compartit imatges de l'acció reivindicativa al Palau Episcopal:

En un fil de Twitter, des de Futuro Vegetal han explicat que han actuat "per totes les dones, persones trans i les infanteses afectades per l'opressió perpetuada per homes com l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella". "Un home que diu que defensa la vida mentre es posiciona contra les lleis que ens han fet avançar en drets fonamentals", han afegit sobre el cardenal. També han assenyalat que "Omella va declarar que aquestes lleis atemptaven contra la vida quan la reforma de la llei de la interrupció voluntària de l'embaràs fou aprovada, però, en canvi, es nega a comparèixer davant la comissió d'investigació contra la pederàstia creada pel Parlament".

Les activistes han continuat carregant contra l'arquebisbe de Barcelona i han indicat que és "el mateix home que diu que la llei trans ha estat massa ràpida i que té conseqüències terribles per al desenvolupament dels joves 'perquè encara no tenen les coses gaire clares'". "Posem cara als que impunement tapen la violència sexual a la infància, als que decideixen sobre els cossos de les persones gestants i als que no defensen els drets de les persones LGTBI+", han reblat.

Per acabar, han recordat que "hi ha una connexió entre l'explotació i degradació de la naturalesa i la subordinació i opressió dels grups marginalitzats com les dones, el moviment ecofeminista ho denuncia des dels anys 70". "Hem de substituir una cultura de la dominació i extractivista per una relació coherent amb la natura. Nosaltres decidim sobre els nostres cossos!", han conclòs.

Segons ha explicat La Directa, dos agents de seguretat privada han intervingut i han requerit tant a la Guàrdia Urbana com als Mossos d'Esquadra, que han identificat i amenaçat de sancionar les tres activistes de Futuro Vegetal i la periodista del mitjà que cobria l'acció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!