La Policia Nacional ha detingut 22 integrants de l'organització ecologista Futuro Vegetal en diversos punts de l'estat espanyol acusats de formar una estructura criminal i causar danys al patrimoni per valor de més de mig milió d'euros, segons ha informat aquest divendres la Prefectura Superior de la Policia de Madrid. Se'ls atribueix un total de 65 fets delictius per episodis com ara el llançament de pintura a la façana del Congrés dels Diputats, el dany a quadres del Museu del Prado o el tall de carreteres a Madrid i el bloqueig de les pistes dels aeroports d'Eivissa i de Madrid. Les detencions es van efectuar de manera coordinada a les ciutats de Madrid, Barcelona, Cadis, Múrcia, Elda (Alacant), Saragossa, Granada, València, Sòria, Santander i Sant Sebastià entre el desembre i el gener.

La policia assegura que els 300 activistes del col·lectiu tenien tasques definides

La investigació policial, coordinada per la Comissaria General d'Informació, va començar el gener del 2022 arran d'una acció contra les macrogranges que va suposar el llançament de pintura contra la façana del Ministeri d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació a Madrid. Després d'alguns mesos de seguiment van constatar que el col·lectiu estava format per més de 300 activistes que tenien un repartiment de tasques clar. Tres dels integrants, coneguts com a "dinamitzadors", han estat identificats per la policia com els "líders" de l'organització, ja que assumien "rols directius i rebien remuneracions" per la seva activitat. Dos d'aquests —un home de 31 anys i una dona de 26 que són parella— van ser detinguts l'1 de desembre als Pirineus, on vivien a una caravana. Allà els agents van requisar mòbils, ordinadors i informació sobre el col·lectiu. 

Els agents policials han determinat que l'organització, emmarcada en el moviment internacional Extinction Rebellion, va rebre més de 140.000 euros en donatius a través de les pàgines web, i que part d'aquests diners s'hauria fet servir per "coordinar l'activitat delictiva". La policia també apunta que l'entitat va establir vincles internacionals amb altres col·lectius similars que als seus països d'origen s'han considerat organitzacions criminals. 

Futuro Vegetal denuncia que es volen reprimir les seves protestes 

Des de Futuro Vegetal han assegurat que no tenen líders i en declaracions a EFE s'han mostrat estranyats per les acusacions d'organització criminal, ja que insisteixen que pertànyer a un col·lectiu mediambiental no suposa cap benefici econòmic per als activistes, sinó més aviat el contrari. En aquest sentit, han denunciat que pateixen persecució policial i que hi ha un interès a reprimir les seves protestes. Per altra banda, han qüestionat que les seves accions hagin provocat pèrdues de 500.000 euros, i han recordat que sempre han fet servir els elements més innocus possibles, com ara pintura que es pot rentar o suc de remolatxa. 

Alguns dels activistes ja havien estat detinguts en alguna ocasió a causa de les seves accions reivindicatives, però mai per pertànyer a una banda criminal. Cap dels 22 detinguts ha ingressat en presó provisional, però tots han passat a disposició judicial com a presumptes autors de pertinença a organització criminal, danys contra el patrimoni històric, contra la seguretat viària i el trànsit aeri, atemptat contra l'autoritat i desordres públics.

Accions amb gran atenció mediàtica

La policia atribueix a Futuro Vegetal un total de 65 accions comeses en diverses ciutats espanyoles, algunes de les quals van tenir en el seu moment un gran ressò mediàtic. Una de les més impactants es va produir el novembre del 2022, quan dues activistes es van enganxar a les Majas de Goya al Museu del Prado i hi van escriure "1,5 °C" a la paret per alertar sobre l'augment de la temperatura global. Uns dies més tard, el Museu Egipci de Barcelona va ser l'epicentre d'una nova acció, amb la qual dos activistes van llançar un líquid a tall de "petroli fals" a sobre d'algunes vitrines i també "sang falsa" a les parets, per protestar contra la inacció dels països en la conferència del canvi climàtic (COP) que se celebrava en aquelles dates. El desembre del 2022, una desena d'activistes van fer una nova acció tallant la carretera M-30 de Madrid enmig de l'operació sortida de Nadal per exigir a l'Estat que aturés les subvencions a la indústria càrnia. Un mes més tard, dues activistes van reiterar aquesta petició directament des de la Cambra Baixa, on es van enganxar als micròfons del faristol. 

Una altra de les protestes més espectaculars es va produir el març de l'any passat, quan van ruixar els lleons del Congrés dels Diputats amb pintura vermella. Aquell mes també van irrompre a l'estadi Santiago Bernabéu en una semifinal de la Copa del Rei entre el Madrid i el Barça, i es van encadenar a la porteria. L'estiu va continuar amb noves protestes a Eivissa, on els activistes van irrompre en un club de platja de luxe, van vandalitzar un jet privat i van ruixar amb pintura un megaiot de luxe. A Madrid, van provocar el tancament temporal d'una pista de l'aeroport de Barajas en enganxar-se a terra. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!