El Parlament ha citat de nou el cardenal Joan Josep Omella després de plantar la comissió sobre la pederàstia, ja que els arguments jurídics presentats per no assistir-hi "no són vàlids". La presidenta de la comissió, Susanna Segovia (comuns), ha explicat en la sessió d'aquest dilluns que els motius expressats per l'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) "no l'eximeixen de la seva responsabilitat cap al Parlament". Així, l'ha citat per divendres 2 de febrer a les 9.45 hores en aplicació de l'article 68.1.c i l'ha instat a "valorar l'oportunitat de comparèixer" en qualitat de testimoni. Finalment, ha assegurat que és "un deure moral i una responsabilitat" comparèixer davant la comissió, poder explicar la versió dels fets i respondre a les preguntes dels grups parlamentaris.

Omella havia estat citat a la sessió d'aquest dilluns de la Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia, per la qual ja han passat víctimes d'abusos, experts en atenció i acompanyament a les víctimes, membres de l'àmbit judicial i, fins i tot, periodistes especialitzats en la temàtica. Però el cardenal va enviar dijous passat una carta a la presidenta del Parlament, Anna Erra, en la qual argumentava la seva absència mitjançant sentències del Tribunal Constitucional. Així, indicava que a les cambres legislatives "ni els correspon efectuar una qualificació jurídica dels fets investigats, ni dur a terme imputacions o determinacions personals sobre l'autoria de comportaments il·lícits", entre altres.

Més absències a part d'Omella

A la sessió d'aquest dilluns tampoc no han comparegut ni el vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Enric Termes; ni el president del Tribunal Eclesiàstic de Barcelona, Santiago Bueno; ni l'advocat i representant de l'Oficina de Prevenció i Protecció d'Abusos de l'Arxidiòcesi de Tarragona, Carles Ferrer. La comissió ha citat de nou a Termes i Bueno per divendres 2 de febrer a les 9.45 hores, mentre que la citació de Ferrer ha caigut.

L'únic que ha assistit a la sessió ha sigut el vicesecretari per a Assumptes Generals de la CEE, Carlos López Segovia, que ha defensat les "mesures" preses per l'Església en els últims anys en la lluita contra els abusos sexuals a menors. En la compareixença, Segovia ha reiterat "el dolor i vergonya que els casos han causat a l'Església" i ha assegurat que el seu objectiu és "eliminar aquesta xacra". Tanmateix, ha assegurat que la pederàstia es produeix "en tots els àmbits" i ha defensat que és "un esforç de tots" la prevenció i detecció dels casos.

Les mesures de l'Església

També ha afirmat que l'objectiu de la institució és fer justícia i evitar que aquesta mena de fets es repeteixin. "L'Església figura entre les institucions que més s'han reforçat per avançar en la lluita contra aquesta mena de delictes", ha afegit, reiterant que l'objectiu prioritari sempre ha estat "crear llocs segurs per als menors". Així, ha enumerat alguna de les mesures impulsades en els darrers anys com la creació d'oficines específiques en la pràctica totalitat de les diòcesis que, a banda de rebre denúncies, s'encarreguen d'impulsar accions de prevenció i d'oferir suport psicològic i ha explicat que durant l'any 2022 es va impartir formació a 152.900 persones (2.700 sacerdots).

Segovia ha recordat que els papes han "modulat" les actualitzacions normatives perquè les denúncies de l'àmbit canònic siguin comunicades a les autoritats públiques: "Estem animant que es denunciï penalment i canònicament, i al mateix temps estem incidint en la formació a tots els nivells". De la mateixa manera, s'ha referit a diverses implementacions impulsades des de l'àmbit del dret canònic: "Des de l'any 2010, l'Església catòlica té fixada la prescripció d'aquests delictes en els 20 anys a partir dels 18 de la víctima i en els casos més greus aquesta prescripció s'elimina". 

Crítiques a Omella

El responsable de la CEE ha criticat l'extrapolació de les dades i ha considerat que "el més adequat per abordar el tema és anar cas a cas, atendre les víctimes i acompanyar-les amb mesures adequades i perquè es pugui fer justícia", tot assegurant que fa temps que es treballa en un pla de reparació integral a les víctimes que es presentarà aviat. "És una feina complexa i lenta", ha considerat, aclarint que es contemplarà l'aspecte econòmic a l'hora de pal·liar els danys. Finalment, ha demanat els diputats "anar tots a una" i buscar espais de col·laboració comuns i amb objectius reals que suposin la supressió dels abusos en tots els sectors de la societat. "Per eliminar-los hem d'obrir el ventall a tots els supòsits", ha assegurat, abans de reclamar sumar esforços: "Hem de deixar de banda l'assenyalar i l'assenyalar, i sumar esforços per protegir els menors".

Per la seva banda, la diputada d'ERC Raquel Sans ha lamentat l'absència d'Omella i ha recordat que "és important pel valor de la comissió". "Lamentem que no s'hagi produït perquè ens consta que en el si de l'Església hi ha molta gent que creu que seria interessant ser aquí, demanar perdó i, sobretot, reconèixer les víctimes", ha defensat. La diputada de Junts Glòria Freixa s'ha expressat en la mateixa línia i ha criticat la incompareixença del cardenal "a la casa de la sobirania popular on hi són representats tots els ciutadans, de totes les confessions". També li ha recordat que el papa Francesc ha demanat perdó "en més d'una ocasió": "Lamentem profundament que el cap de l'Església espanyola no segueixi la figura que hauria de marcar-li el camí, que és el Papa, i es negui a venir aquí". Les diputades de la CUP, Basha Changue, i dels comuns, Núria Lozano, també han carregat contra ell.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!