La calor asfixiant està marcant les darreres hores a Catalunya en la primera onada de calor de l'estiu. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Infocat per "alt risc d'incendi forestal" a la meitat sud i centre de Catalunya. A través de les xarxes socials Protecció Civil ha detallat que també hi ha risc a la zona de l'Alt i el Baix Empordà. 

A més, també s'ha activat l'alerta Procicat per calor intensa. Ha avisat així de la calor intensa que ens acompanyarà durant el dia, així com la calor nocturna que s'espera aquesta matinada al litoral i prelitoral. A més, han aportat una sèrie de consells a seguir per fer front a les altes temperatures: tancar les persianes de les finestres on toca el sol, posar el ventilador o l'aire condicionat per refrescar-se o beure aigua de forma regular.

Per la seva banda, el Servei Català de Trànsit (SCT) ha demanat "molta prudència" en els desplaçaments i evitar conductes de risc com llançar burilles per la finestra del vehicle. La Xarxa de Parcs Naturals, en una altra publicació a Twitter, ha avisat que han activat el nivell 2 del Pla Alfa en alguns parcs barcelonins com el parc de Collserola, el parc agrari del Baix Llobregat, el parc del Garraf, el parc d'Olèrdola, el parc del Foix i el parc de Sant Llorenç del Munt. Protecció Civil va activar dilluns el pla Procicat en fase d'alerta per la calor "molt intensa" d'aquest dimarts a partir del migdia.

La setmana més calorosa de la història

Les Nacions Unides han declarat la primera setmana de juliol com la més calorosa mai registrada. De moment, s'han batut tots els rècords i sembla que encara anirem a més. "El món acaba de tenir la setmana més calorosa registrada, segons dades preliminars", ha afirmat l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), que ha afegit: "Estem en un territori inexplorat i podem esperar que caiguin més registres a mesura que El Niño es desenvolupi encara més i aquests impactes s'estendran fins al 2024". 

La calor intensa cada cop és més habitual els estius, tant és així, que durant l'estiu de 2022 un total de 61.672 persones van morir a Europa a causa de l'extrema calor. El mes de juliol de l'any passat va ser el més calorós mai registrat al continent i que es va caracteritzar per intenses onades que van batre rècords de temperatura, sequera i incendis forestals. Així ho estima un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona, en col·laboració amb l'Institut Nacional d'Investigació en Salut i Medicina de França. Les dades revelen que entre el 30 de maig i el 4 de setembre de l'any passat, a Catalunya van registrar-se 1.772 morts atribuïbles a la calor.