El Govern celebra aquest dijous un acte institucional per recordar les víctimes de la Covid-19. L'acte serà tancat al públic, es farà a les fonts de Montjuïc de Barcelona a partir de les deu de la nit i només es podrà seguir a través de TV3, que el retransmetrà íntegrament en directe, o a través de la web i les xarxes socials de l'executiu. L'acte es titula "De la foscor a la llum" i pretén reflectir la idea que aquest ha estat el transcurs de la societat catalana durant la pandèmia.

Per això, a més del record a les víctimes, l'acte servirà per reconèixer la tasca dels col·lectius que han estat treballant a primera línia durant el confinament. L'homenatge comptarà amb projeccions, lectures de textos i interpretacions musicals.

En aquest sentit, està previst que a l’acte hi participin els músics Jordi Savall, Txell Sust, Mònica Rodas, Clara Peya, Ariadna Peya, Gemma Humet, Las Migas, Miki Núñez, Lax’n’Busto, Miquel Abras, Dr. Prats, Jofre Bardagí, Beth, Elena Gadel, Santi Balmes, i els actors Rosa Andreu i Joan Pera.

El Govern també vol que l’acte pugui esdevenir, d’una banda, una cerimònia col·lectiva amb la qual compartir el dolor de milers de famílies que, en la majoria dels casos, han hagut de patir la pèrdua d’un ésser estimat en solitari i, de l’altra, una “mirada d’esperança de cara al futur, un missatge que amb responsabilitat, solidaritat i civisme, Catalunya se’n sortirà”.

L'acte 

Segons indica l'executiu, una olivera i un piano de cua presidiran l’escenari, on hi haurà també un seguit de llums disposades a escena que s’obriran durant el decurs de l’acte. Una persona sortirà a regar l’olivera i en una de les branques hi apareixerà una petita bombeta. A continuació, Jordi Savall interpretarà una peça musical i es projectarà la silueta del mapa de Catalunya dividit en les set regions sanitàries i un muntatge del moment en què tot es va aturar.

Tot seguit, es donarà pas a dos vídeos dedicats al personal sanitari i altres serveis essencials, un amb testimonis d’aquests col·lectius i un altre de reconeixement a la seva tasca. Aquest bloc finalitzarà amb l’actuació de Txell Sust i Mònica Rodas, que interpretaran el tema musical Tens un amic.

L’actuació de Clara i Ariadna Peya iniciarà el bloc dedicat a honorar les víctimes de la Covid-19. Familiars que han perdut un ésser estimat explicaran la seva experiència en un vídeo i es llegirà el poema Lletra a Dolors, de Miquel Martí Pol.

També s’emetrà un vídeo d’homenatge a les víctimes, seguit d’El Cant de l’Enyor, a càrrec de Gemma Humet, mentre es projecten a la pantalla milers de punts de llum que representen les persones que han perdut la vida. Aquests llums aniran conformant una figura que es convertirà en una pluja d’estels que s’escampa per l’univers. En aquell moment, la llum baixarà progressivament fins a il·luminar tot el passeig de Maria Cristina, enfilant-se finalment fins a les torres, en una al·legoria de l’ascens de les ànimes al cel. Aquest bloc es tancarà amb l’actuació de Las Migas, que interpretaran el tema La Calma.

El darrer bloc, dedicat al reconeixement a tota la ciutadania, començarà amb la intervenció de l’actor Joan Pera. Es projectaran vídeos d’iniciatives socials, individuals i col·lectives, i l’actuació de Miki Núñez, amb el tema Escriurem, donarà pas a les veus de diferents nens i nenes que parlaran del confinament.

Una adolescent parlarà d’esperança i de futur responsable. A continuació, es projectarà un vídeo sobre la represa i Lax’n’Busto i Miquel Abras tocaran la cançó Que boig el món. Després de veure unes imatges de persones somrient i retrobant-se amb els seus, conformant un símbol d’unitat i fortalesa conjunta, es projectarà un mapa de Catalunya sense la divisió en regions sanitàries, en un símbol del retorn a la llum.

Dr. Prats interpretarà el tema Al final tot anirà bé. S’activaran les fonts de Montjuïc, que ballaran al ritme de la música i amb la llum, com a símbol de font de vida. Finalment, la cerimònia es clourà amb la interpretació d’Un núvol blanc, a càrrec de Jofre Bardagí, Beth i Elena Gadel.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat