L'incendi del Pont de Vilomara, que ha arrasat més de 1.700 hectàrees en 6 dies, ha posat sobre la taula el debat sobre les franges de protecció i de la situació en la qual es troben moltes urbanitzacions del país que presenten deficiències tècniques importants. La urbanització de River Park, situada al capdamunt d'una serra i envoltada pel bosc ha estat la més castigada per aquest incendi i ha alertat del perill al qual s'enfronten aquest tipus d'urbanitzacions davant del canvi climàtic i els incendis forestals cada cop més habituals i virulents. En una entrevista amb l'ACN, el subdirector general de Boscos, Enric Vadell, ha exposat aquesta problemàtica i ha defensat la importància de les franges de seguretat en les urbanitzacions per "la protecció de les persones i els béns", però també "per evitar que un foc que s'origini a dins d'una urbanització arribi al bosc".

D'altra banda, considera que s'ha de fer una reflexió sobre la ubicació i la situació en la qual es troben moltes d'aquestes urbanitzacions, així com posa en qüestió la possibilitat de poder reconstruir les cases cremades per un incendi. "Ens hem de plantejar si és adient tornar a construir allà on determinades cases s'han cremat, o bé si amb un estudi de vulnerabilitat dels incendis potser en algun lloc no s'hi hauria de tornar a construir", ha indicat Vadell. En aquest sentit, Vadell creu que cal obrir el debat sobre "què cal fer amb els terrenys de les cases que s'han cremat" i considera que "s'hauria de plantejar des del punt de vista del plantejament urbanístic". S'ha mostrat solidari amb les famílies que han perdut les seves cases i ha assegurat que "soc conscient de la càrrega emocional que té això que dic, però la realitat és aquesta". 

Urbanitzacions il·legals

El subdirector de Boscos ha detallat que hi ha un entramat d'urbanitzacions que es van construir a la dècada dels seixanta i setanta "moltes de forma il·legal" que en el moment de fer-les no es van tenir en compte el risc d'incendi forestal. "Quan es van construir, ni la massa forestal era l'actual, que ha augmentat moltíssim, ni ningú va fer cap estudi per veure on s'estaven ubicant, ni es tenia en compte la vulnerabilitat del bosc", relata.

Tot i aquesta situació, assegura que des del punt de vista de risc d'incendi aquestes urbanitzacions "s'han de protegir siguin legals o il·legals". Per aquest motiu, destaca la importància de les franges de seguretat que s'està comprovant que serveixen. Sobre aquesta qüestió, el Departament d'Acció Climàtica ha obert per aquest 2022 una línia de subvencions d'1,5 MEUR. Aquestes ajudes van dirigides per als ajuntaments perquè així puguin començar a fer treballs de tractament de vegetació en les franges de protecció perimetral de les urbanitzacions i els nuclis de població. En la convocatòria del 2021, es van atorgar 723.000 euros que van permetre actuar en 21 comarques diferents i es van executar 221 actuacions en urbanitzacions.