L'incendi del Pont de Vilomara ha engolit 1.700 hectàrees, dins de les quals es trobava la urbanització River Park. Es tracta d'una urbanització com tantes altres hi ha arreu del territori i justament això és el que preocupa. El seu cas ha tornat a posar sobre la taula el debat de les franges de protecció a les urbanitzacions: no sempre es fan i molts cops recauen sobre els ajuntaments. Els experts asseguren que les franges són molt necessàries, però no suficients.

Tot plegat s'emmarca en un context extremadament complicat: el canvi climàtic, que agreuja una situació que de per si sola ja és complicada. "Fent el símil amb un terratrèmol, les franges servirien per a un d'escala 3, però ara tenim incendis d'escala 7. Més enllà de les franges, necessitem actuacions que ampliïn l'horitzó", ha explicat l'investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Eduard Plana. Conforme els efectes de la crisi climàtica avancen, els incendis que patirem seran cada vegada més virulents, és per això que calen solucions integrals i complexes. La clau, segons diu, és l'activitat agrària i ramadera: "No ens podem permetre el luxe de perdre-la".

"Ens agrada molt el bosc, però hi vivim d'esquena. Algunes cases en segons quin lloc és com si estiguessin edificades enmig d'un riu, esperant que vingui el tsunami", exemplifica Plana, qui opina que la gent no és conscient que, en determinades èpoques de l'any, el bosc pot representar "una amenaça" si no està ben gestionat. "Els propietaris han d'actuar en conseqüència, igual que es gasten diners en seguretat comprant una alarma o posant una tanca a casa seva, han d'invertir i gastar-se els diners en defensar-se del bosc", recomana Plana. 

 

Més mesures a tot el territori

Des d'aquest divendres, el Departament d'Interior ha ampliat a 357 municipis de 27 comarques les restriccions per l'onada de calor i tancarà 11 massissos fins a la mitjanit de dimarts. De manera que els Agents Rurals sumen 82 municipis al nivell 3 del Pla Alfa per l'impacte de la llarga onada de calor en el risc d'incendi. Els 11 espais naturals tancats són al Montgrí, al cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialb, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Montsant i Montsec-Marmellar.

Entre les restriccions que implica aquest nivell 3 del Pla Alfa trobem la suspensió d'activitats de lleure, la restricció les colònies o la suspensió de l'activitat agrícola amb maquinària entre les 12 i les 18 hores.