L'accident de metro de València de 2006 en el qual van morir 43 persones i unes altres 47 van resultar ferides ha quedat tancat aquest dilluns amb la condemna de quatre exdirectius de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) però cap ingrés a la presó.

La decisió ha estat llegida aquest dilluns per la jutgessa que porta el cas, en la primera i única jornada del judici, en la qual s'ha materialitzat la condemna per conformitat de vint-i-dos mesos de presó per a quatre exdirectius de FGV després dels acords assolits amb la Fiscalia.

Acord entre acusacions i defenses

Les víctimes han qualificat la sentència com "un triomf de la societat", en la mesura en que s'estan assenyalant responsabilitats a directius de l'entitat implicada, i han assegurat que aquesta els dona la raó, posa de relleu la lluita que han mantingut durant més de tretze anys i els permet "girar full".

La Fiscalia Provincial de València va assolir la passada setmana un acord amb les acusacions particulars i les defenses implicades en el cas, en virtut del qual resulten absolts quatre directius: Domingo Alepuz, Manuel Sansano, Francisco Orts i Marisa Gracia.

Els condemnats no entraran a presó

Els condemnats són Vicente Contreras, Juan José Gimeno Barberá, Francisco García Sigüenza i Sebastián Argente. Aquests últims assumeixen la seva responsabilitat per les deficiències d'infraestructures, material mòbil, falta de control per la velocitat o inexistència de balises, és a dir, assumeixen que hi va haver imprudència temerària amb resultat de morts i ferits.

Per això resulten condemnats, cada un, a un any i deu mesos de presó per un delicte social; 43 delictes d'homicidi per imprudència greu professional, i 37 delictes de lesions per imprudència greu professional.

No obstant això, la jutgessa ha suspès l'ingrés a presó dels quatre condemnats, una possibilitat de la qual disposa un jutge que dicta una condemna per a penes de menys de dos anys si els reus no tenen antecedents i es compleixen altres requisits.

Les acusacions han estat d'acord que no es produís l'ingrés a la presó, doncs, segons els advocats de les víctimes, la presó no anava a tornar la vida als morts i "la satisfacció moral i jurídica" s'ha aconseguit amb el reconeixement de responsabilitat per part dels condemnats.