L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) sembla que veu la llum al final del túnel d'aquesta onada de calor que ens està acompanyant durant els darrers dies. L'organisme ha fixat una data on podrem començar a apagar durant hores ventiladors i aires condicionats a casa. Aquest dia segons l'AEMET, serà aquest dijous, tot i que ha puntualitzat que "a partir del dijous remetrà l'episodi, però seguirà l'ambient molt càlid". Malgrat que s'albira una baixada de les temperatures, l'onada de calor encara es mantindrà durant els pròxims dies. Precisament per això, l'AEMET ha actualitzat el seu avís especial per fer front a la situació. 

Protecció Civil ha activat el Pla territorial de protecció civil de Catalunya (Procicat) en fase d'alerta per la calor "molt intensa" des d'aquest dimarts a partir del migdia. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que aquesta calor intensa afecti tot el territori català menys a les Terres de l'Ebre, Tarragona i el litoral de Barcelona, encara que incidirà especialment a Lleida i la Garrotxa, que poden arribar als 40-41 graus. Recomanen a la ciutadania beure aigua de manera regular, evitar sortir en les hores de més calor i fer activitats intenses en l'exterior, així com prestar especial atenció a persones més grans de 75 anys, amb discapacitats físiques o psíquiques i amb malalties cròniques.

☀️🔥L'onada de calor permetrà fer ous ferrats als carrers de Catalunya: cau foc del cel

Pluges i tempestes a Catalunya

A banda de la calor, Barcelona, Girona i Lleida tindran risc per precipitacions aquest dimarts, que poden deixar uns 20 litres per metre quadrat en una hora, així com per tempestes, que podran estar acompanyades de calamarsa, segons ha informat l'AEMET. Així doncs, la jornada estarà marcada pels ruixats i tempestes que seran localment fortes en el nord-est de Catalunya així com per les temperatures significativament altes al Guadalquivir, el sud-est de l'altiplà Sud i interior del Llevant. El risc estarà vigent en un total de cinc comunitats autònomes per avisos per calor, amb temperatures màximes de 36 a 38 °C, o per pluges i tempestes fortes.

A més, el Servei Meteorològic de Catalunya també ha emès per la pròxima matinada i per la matinada de dimarts a dimecres un avís per calor nocturna intensa a tot el litoral i prelitoral català. Per la seva banda, el departament de Salut ha posat el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

La setmana més calorosa

Les Nacions Unides han declarat la primera setmana de juliol com la més calorosa mai registrada. S'han batut tots els rècords i encara anirem a més. "El món acaba de tenir la setmana més calorosa registrada, segons dades preliminars", ha afirmat l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), que ha afegit: "Estem en un territori inexplorat i podem esperar que caiguin més registres a mesura que El Niño es desenvolupi encara més i aquests impactes s'estendran fins al 2024". 

Un total de 61.672 persones van morir a Europa a causa de l'extrema calor durant l'estiu de 2022, el més calorós mai registrat al continent i que es va caracteritzar per intenses onades que van batre rècords de temperatura, sequera i incendis forestals. Així ho estima un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona, en col·laboració amb l'Institut Nacional d'Investigació en Salut i Medicina de França. Les dades revelen que entre el 30 de maig i el 4 de setembre de l'any passat, a Catalunya van registrar-se 1.772 morts atribuïbles a la calor. A tot l'Estat aquesta xifra va ser d'11.324 persones. A més, l'informe apunta que a Espanya el nombre de dones que van perdre la vida per aquesta raó va ser un 63% superior al d'homes.