El jutjat penal 2 de Barcelona ha absolt el nord-amercià Charles Andrew Pittman detingut i empresonat durant 5 mesos arran de les protestes post sentència. Andrex Pittman va ser un dels cinc estrangers detinguts durant els aldarulls i va estar 5 mesos en presó preventiva perquè el jutge va al·legar falta d'arrelament. La clau de la seva absolució està en la inexistència d'un dels fets claus que van motivar la seva detenció. El jove de 30 anys el va detenir  la Guàrdia Urbana de Barcelona el 18 d'octubre del 2019 al matí al carrer Pelai de Barcelona, en plena vaga general i quan les Marxes per la Llibertat arribaven a Barcelona, mentre buscava material per reutilitzar en un contenidor. A la motxilla duia un blanquejador dental, prova clau del seu arrest. 

Els advocats d'Alerta Solidària afirmen que "l'absolució destapa un nou escàndol: La versió de dos agents de la Guàrdia Urbana va ser suficient per detenir-lo i empresonar-lo; El seu delicte veritable: ser enmig de les protestes contra la sentència del Procés; Va ser un dels 28 empresonats per frenar les protestes; Va estar 5 mesos a la presó". Afegeixen que "els informes aportats per la defensa al judici no reconeixen cap dany atribuïble a cap incendi entre altres raons perquè no consta cap incendi". Tot i que es va demostrar que no hi havia material inflamable en el contingut de la seva motxilla, el jutjat d'instrucció núm.16 va decidir tancar precipitadament la instrucció del cas. La Fiscalia demanava 6 anys de presó, una multa de 7.200 euros i l'expulsió del territori de l’Estat espanyol pels delictes de desordres públics.

Ara la sentència deixa clar que no se'l pot acusar d'uns fets que ni tan sols van passar. "No ha quedat degudament acreditat que l'acusat, amb clara intenció de menystenir la propietat aliena i, a la vegada, alterar la tranquil·litat ciutadana, es dirigís a una paperera no determinada, però situada en les proximitats dels carrers Gran Via de les Corts Catalanes amb Aribau i va intentar cremar-la amb el seu contingut, sense que consti que causés cap deteriorament en la mateixa". 

 

 

La sentència també detalla que tot i que la policia es va trobar remenant un contenidor "sense que hagi quedat acreditat que calés foc a uns rotllos de paper higiènic amb intenció que el foc es propagués i calcinés per complet el contenidor". Prossegueix el text judicial que "no ha quedat acreditat que el contenidor citat aquell dia i a aquella hora patís danys causats mitjançant incendi".  També ressalta que els objectes que portava a sobre i que li van requisar no eren inflamables.

Durant el judici es van confrontar les versions de l'acusat i les proves que va aportar la policia i el jutge va donar veracitat els testimonis, agents de la Guàrdia Urbana, que acaben exposant que en Charles Andrew Pittman no estava integrat al grup que suposadament va provocar aldarulls i que "no existeix una actuació grupal, voluntària i concordada de l'acusat", per la qual cosa "no concorren els requisits exigits pel tipus de desordres públics pel que es dirigeix l'acusació, procedint el dictat d'una sentència absolutòria pel mateix".