Tres dies caminant. Més de 500 quilòmetres en total. Dues nits en cases, poliesportius —cedits pels ajuntaments— i hostals de tot Catalunya. Participació ciutadana per proporcionar aigua i menjar. Finalment les Marxes per la Llibertat han entrat aquest migdia a Barcelona.

Coincidint amb la vaga general del 18-O, desenes de milers de manifestants conflueixen a la capital catalana per les columnes que van sortir de Tàrrega, Tarragona, Berga, Vic i Girona. Les dues primeres s’han ajuntat a Martorell. Les de la Catalunya Central, a Sant Quirze del Vallès. I, juntament amb la de Girona, han arribat aquest migdia a Barcelona.

EN- Marxa per la Llibertat meridiana Pau Venteo
Entrada multitudinària a Barcelona per la Meridiana. Foto: Pau Venteo

Les Marxes arriben a Barcelona per tres punts d’entrada. El primer ha estat la Meridiana, a Sant Andreu Arenal; el segon, la Gran Via fins a la plaça de les Glòries, i el tercer, la Diagonal, previst per a les 15 hores al Palau de Congressos. 

Impulsades per Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, els manifestants han caminat per la geografia catalana reclamant la llibertat dels presos polítics, han defensat el dret a l'autodeterminació i han mostrat el rebuig a la repressió.

EN- Marxa per la Llibertat meridiana Pau Venteo
La columna que ha entrat per la Meridiana va sortir dimecres de Vic i Berga. Foto: Pau Venteo

Aquest migdia hi ha importants dificultats de circulació a l'N-II, l'A-2, la C-58 i la C-31. Hi ha talls fixos i d'altres d'intermitents.

Sant Quirze del Vallès-Barcelona

La marxa procedent de Vic ha sortit passades les vuit del matí de Sant Quirze del Vallès. Encapçalaven la marxa Meritxell Lluís, Blanca Bragulat i Susanna Barreda, les dones de Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez. La marxa s'ha fet per la carretera C-58 i han arribat a Barcelona cap a la una del migdia per la Meridiana. S'ha fet un avituallament a Sant Andreu Arenal, i d'allà reprendran la marxa per la mateixa via fins a arribar als Jardinets de Gràcia a les 17 hores.

Capçalera marxa llibertat Gran Via - Pau Venteo
La capçalera que entra per la Meridiana. Foto: Pau Venteo

Martorell-Barcelona

La marxa més matinera ha estat la de Martorell, que ha començat quan passava un quart de les set del matí. La marxa, que discorre per la carretera N-II, està previst que arribi a Barcelona cap a les tres del migdia, on es farà l'avituallament a la Diagonal.

Les columnes de Tàrrega i Tarragona es van unir dijous a Martorell després de completar la segona etapa del recorregut. Ho van fer molt abans del que estava previst, cosa que va agafar l'organització força desprevinguda. Mentre que el recorregut que venia de Tarragona va arribar a dos quarts de 6 de la tarda, el de Tàrrega ho va fer 40 minuts després. Les dues marxes van ser rebudes entre aplaudiments de la gent que els esperava als ponts de les carreteres, i al darrer tram ja al nucli urbà. 

Premià de Mar-Barcelona

La tercera marxa a iniciar el recorregut ha estat la que ha sortit a les nou de Premià de Mar, i que va començar a Girona dimecres. El punt d'arribada, per la Gran Via, està previst que arribi a les 13.45 hores a la plaça de les Glòries.

Entrada Marxes per la Llibertat Gran Via - Sergi Alcàzar
Entrada multitudinària de manifestants per la Gran Via. Foto: Sergi Alcàzar

Sisena columna de Castelldefels

De Castelldefels ha sortit aquest matí una sisena columna, organitzada pels CDR, que ha avançat per la C-31 pel Baix Llobregat i ha confluït amb les altres a la manifestació unitària convocada aquesta tarda a Barcelona per la Intersindical CSC i la IAC.

Gran manifestació a Jardinets

Després de recórrer un total de 100 km en tres dies, tractors, motoristes, ciclistes i participants amb patinet o a peu de totes les columnes es trobaran a les cinc de la tarda als Jardinets de Gràcia per seguir la jornada de vaga general i manifestar-se conjuntament en contra de la sentència de l'1-O. Es preveu que la concentració avanci pel passeig de Gràcia i acabi a la Gran Via, on es faran parlaments.

Els Jardinets de Gràcia s'han començat a omplir de manifestants tres hores abans de l'hora prevista d'inici de la manifestació convocada pels sindicats Intersindical-CSC i IAC amb motiu de la vaga general d'aquest 18 d'octubre. La previsió és que la marxa pel centre de Barcelona comenci a les cinc de la tarda, però a les dues del migdia ja hi ha molta gent pels mateixos Jardinets i per les artèries adjacents, com la Diagonal o el Passeig de Gràcia.

Molts dels manifestants estan aprofitant les hores prèvies per menjar un entrepà al mateix carrer, mentre crides consignes com 'Llibertat presos polítics'.