A l’hora de referir-nos genèricament a un col·lectiu utilitzem el masculí. L’ús del masculí genèric engloba, segons la Reial Acadèmia Espanyola, totes les persones, independentment del seu sexe, però la realitat és que aquest efecte de neutralitat no és del tot real i cada cop són més les veus que denuncien que s’invisibilitza el paper de les dones. Parlem de catalans, metges, experts, consumidors... No de catalanes, metgesses, expertes, consumidores... Davant d’això i amb motiu de la celebració aquest dimarts 8 de març del Dia Internacional de la Dona, l’Observatori Dona Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Associació 50a50 han impulsat la iniciativa “Un dia en femení”, en col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Es tracta que almenys per un dia s’eviti utilitzar el genèric masculí, amb l’objectiu de convidar a la reflexió sobre la invisibilitat de les dones a través del llenguatge i la comunicació.

No se sorprenguin si avui als titulars i les notícies d’ElNacional.cat poden llegir diputades quan ens referim a tots els representants electes al Parlament, o parlem de metgesses quan informen sobre un estudi sobre la situació del col·lectiu mèdic. ElNacional.cat s’ha adherit a la iniciativa “Un dia en femení” per convidar les nostres lectores a fer una reflexió sobre una qüestió que genera debat a la nostra societat, on cada cop són més les persones que defensen l’ús d’un llenguatge inclusiu. Una reflexió que també fem les professionals que treballem en aquesta casa. 

Invisibilitat i exclusió

Amb la iniciativa "Un dia en femení", l’Observatori Dona Empresa i Economia i l’Associació 50a50 pretenen demostrar l’efecte discriminatori i contraproduent que pot provocar l’ús del genèric masculí, que a parer seu “silencia l’existència de les dones, afavoreix la invisibilitat del col·lectiu i la seva exclusió”. La iniciativa evita la discussió lingüística i posa el focus en les causes que provoquen una cobertura masculinitzada de la informació. Alhora, apunten les promotores de la iniciativa, “pretén obrir una reflexió sobre les conseqüències finals que té la manca de la presència de les dones com a col·lectiu motor de la societat". Les impulsores del projecte sostenen que la utilització del masculí genèric és una mostra reiterada de "menyspreu i rebuig que situa les dones dins l'imaginari comú com a subalternes, subordinades o dependents dels homes.

Com explica aquest dimarts en un article a ElNacional.cat Consol Vancells, membre del Consell de Conselleres de l’ODEE i de l’Associació 50a50: "Avui llegim titulars i textos en clau femenina. Les dones, el 50% de la població, per fi ens identifiquem. L’altre 50% es posa en el nostre lloc per un dia".